Holky vpřed! 5 ženských režisérek, které byste rozhodně měli znát

Redakce

Režie patří k těm profesím, ve kterých ještě stále dominují muži. Kolik žen režisérek byste dokázali vyjmenovat? Tipujeme, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky. Přitom schopných a nadaných autorek je mnoho. Tvorba následujících dam by vám rozhodně neměla uniknout.

  • Alex Helfrecht
    Debutující britská režisérka vloni natočila svůj první snímek Bílý král. Ten se odehrává ve skoro orwellovské dystopii a skvělý je v něm jak představitel hlavního hrdiny, chlapce Dajty Lorenzo Allchurch, tak bývalá modelka Agyness Deyn v úloze jeho matky. Tísnivá atmosféra snímku na vás zapůsobí obzvlášť tvrdě v kontextu současné světové situace.
  • Lisa Cholodenko
    Její nejznámější a zatím nejúspěšnější snímek jste určitě zaznamenali. Film Děcka jsou v pohodě, kde Julianne Moore a Annette Bening hrají lesbický, pár získal hned čtyři oscarové nominace. Skvělá je i čtyřdílná minisérie Olive Kitteridge, kterou Cholodenko natočila pro HBO. A pokud si chcete zahrabat v minulosti, pusťte si některý z jejích kraťasů z 90. let, například Suvenýr je prvotřídní. Mimochodem, jejím učitelem a rádcem byl Miloš Forman.

  • Lone Scherfig
    Ženy ženám! Dánská režisérka často točí romantické snímky, jen málokdy ale končí kýčovitým happy endem. Tragédie, které se jejím hrdinkám stávají, nicméně umí podat citlivě a jen s takovou mírou patosu, abyste jí to dokázali odpustit. Natočila třeba Školu života nebo slzopudný Jeden den s Anne Hathaway a Jimem Sturgessem v hlavních rolích.
  • Agnés Jaoui
    Neposedná Francouzka je vpravdě renesanční ženou. Své filmy si sama píše a většinou v nich i hraje, do toho zvládla vydat hudební album, vychováva sama dvě adoptované dcery a je hodně politicky aktivní. Zatím natočila snímky čtyři, my doporučujeme její úplně první s názvem Někdo to rád jinak.
  • Bonus – „Celoženský“ horor XX
    Filmový projekt XX se bude skládat z pěti děsivých příběhů a každý z nich režísruje žena, v partě je například Mary Harron, která má na kontě kultovku Americké Psycho. Jednou z autorek je také zpěvačka St. Vincent, která momentálně randí s Kristen Stewart. Děsivé to bude podle všeho hodně; mrkněte na trailer:

OSVOBOZUJÍCÍ GALERIE: Každá jsme jiná, každá jsme krásná

Odvážné dámy s rakovinou prsu předváděly spodní prádlo během New York Fashion Week