Hot Chip: Stejně dobří jako Picasso v galerii

KatarínaStraková

S novou deskou In Our Heads elektropopových Hot Chip se to má jako s chytrým hovorným kamarádem. Jeho monology nemusí vždycky bavit, dost často z něj ale také vypadnou zajímavé a inspirativní věty. Vyplatí se proto dát mu nějaký ten čas a poctivě poslouchat.

Vzpomínáte si, jak jste ve škole četli Quo Vadis? Jak vás při prvním pohledu na Sienkiewiczův román tak trochu vyděsil počet stran a vás napadlo, že tohle asi nestrávíte?  A jak jste pak zjistili, že čtete poslední kapitolu a že žádná z těch stránek nebyla zbytečná?

Podobné je to i s poslechem In Our Heads od elektropopové kapely Hot Chip. V momentě, kdy pohledem zkontrolujete stopáž písniček, pravděpodobně zalapáte po dechu – průměrný čas jedné skladby je pět minut. Úlek pokračuje se začátkem úvodní skladby Motion Sickness, který je tak monotónní, že se každou další vteřinou zapomenete soustředit. Postupně ale odhalujete další a další vrstvy a po necelé minutě zjistíte, jak moc to Hot Chip šlape.

Poslechněte si Hot Chip v YouRadiu

Pátou řadovku Hot Chip asi nejlépe vystihuje její booklet; prapodivně kubistická plocha se zabudovaným třetím rozměrem, který celý obraz tak nějak drží pohromadě. Což se odráží i v muzice, londýnská sedmička nehraje na lásku na první poslech. Hot Chip jsou fantasticky melodičtí a muzikální, ale nevybalí to všechno najednou.

Ttrumfy předkládají pěkně postupně, od saxofonu v Motion Sickness přes kytaru v Look At Where We Are, spojení marimby a smyčců v Now There Is Nothing až po grandiózní vibrafon v závěrečné Always Been Your Love. A samozřejmě nesmíme zapomenout na efektní dvojhlas Alexise Taylora a Joe Goddarda v refrénu Don’t Deny Your Heart. To všechno decentně kombinují se synth-opovým charakterem, kvůli kterému tak moc připomínají Depeche Mode.

Hot Chip -  In Our HeadsStejně jako u Picassových obrazů, i při poslechu nových Hot Chip potřebujete více času a klidu na zpracování materiálu, který k vám skrz smysly promlouvá. Když mu ale nebudete skákat do řeči, prozradí mnoho zajímavého.

Hot Chip – In Our Heads
Vydavatelství:
 Domino
Seznam skladeb: Motion Sickness, How Do You Do?, Don’t Deny Your Heart, Look At Where We Are, These Chains, Night & Day, Flutes, Now There Is Nothing, Ends Of The Earth, Let Me Be Him, Always Been Your Love

Témata:,