Hřejiví Coldplay

Marek-Bartos

Je tu nové CD britských Coldplay s poetickým názvem Viva La Vida Or Death And All His Friends. A s ním i mnoho očekávání ze strany fanoušků a hudební veřejnosti. Něco o jejich novince mohl vypovědět už singl s názvem Viva la Vida, který ovládl česká poprocková rádia. Uspokojí hudebníci své posluchače i tentokrát?

Ale jistě, není žádného důvodu myslet si opak. Coldplay na svém čtvrtém albu nijak nevybočují ze svého standardu, který v jejich případě představuje pečlivě vyšperkovaný pop či popový rock. Opět zde často dochází k jevu zvanému „srdcervání“, opět se každému doporučuje připravit si funkční zapalovač nebo voňavou svíčku při návštěvě jejich koncertu. Jak vám to zatím zní? Slibně? Mile? Nebo snad nudně?

Sentimentálně zasnění až laciní
V tom je právě ta potíž. Coldplay své věrné nejnovějšími písněmi rozhodně nezklamou. Deset kousků na Viva La Vida přesně zapadá do jejich konceptu zasněné, více či méně sentimentální vlídnosti, která prostupuje celou deskou. Slabší povahy budou dojaty přemírou něžného piana, sladkým hlasem zpěváka Chrise Martina, o něco méně sladkým zvukem elektrických kytar i jímavými houslovými smyčci. Jenže ti ostatní při poslouchání nových Coldplay zřejmě nabudou pocit, že se jim do přehrávače připletl docela dobrý soundtrack k hollywoodské romanci typu Podzim v New Yorku. Nejde tu o nespornou řemeslnou kvalitu hudby, ale o způsob, jakým členové skupiny využívají svůj hudební talent. Valná většina skladeb totiž hraničí s laciným sentimentem.

Video k singlu Viva La Vida

Neobviňujme Coldplay z citového vydírání. Lze věřit, že jejich procítěný styl vyvěrá z upřímné potřeby dát touto cestou své emoce najevo. Je už na individuálním vkusu, jestli se s tím posluchač ztotožní nebo ne. Odlišnou věcí je ale přílišná podobnost skladeb na novém albu. Vzhledem k vyčerpávajícímu emocionálnímu projevu Coldplay začne být tento stereotyp někde v půlce desky poněkud otravným. A to i přesto, že se najdou sympatické výjimky: třeba příjemně rocková píseň Yes, ve které houslové party svojí živelností připomínají balkánskou dechovku Gorana Bregoviče. Ale to je tak vše.

Coldplay – Viva La Vida Or Death And All His Friends
Stopáž 45:50, vyd. EMI/Virgin

Témata: