Ille ze svý skříně vytahuje poklady

josefmartinek

Jestli budete mít 19. září cestu okolo pražského Paláce Akropolis, stavte se uvnitř. Svou desku Ve tvý skříni tu bude křtít perlička české popové scény, zpěvačka Olga Königová se svými Ille. Olžin jemný vokál, melancholické texty a citlivá kapela se postarali o jedno z nejmilejších překvapení letošního roku.

Zpěvačku a klavíristku Olgu Königovou mohou znát fanoušci ze (v současné době spící) skupiny Obří broskev. Stejně jako její manžel Jakub, jenž se po českých klubových kuchyních pohybuje jako kuchař Kittchen, se i ona dala v mezidobí na vlastní dráhu. Postavila kapelu Ille a nahrála s ní příjemný indiepopový singl Holka ve tvý skříni, který obstaral skvělé promo desky Ve tvý skříni. Skvělé desky.

Se zvukem Olze výrazně pomohl – podobně jako na tři roky starém EP V rekvizitách – producent Dušan Neuwerth, díky kterému zní zmiňovaná Holka ve tvý skříni trochu jako starší tvorba Suzanne Vega, trochu jako Tata Bojs v sukních; čistě, jasně, jen daleko víc písničkářsky.  

Atmosféra skladeb i zpěvaččin jemný, místy téměř dětsky znějící hlas přesně na hranici působí tajemně a přitažlivě zároveň, Olze se navíc podařilo dostat na desku zajímavé texty. Láska se v jejím světě stejně jako ve světě zmiňovaného Kittchena mísí s přírodou a různými živly, přesto se v písničkách o ní všichni autoři dokáží vyhnout rádoby vysokým veršíkům o stínech, andělech a paprscích. Olžiny mikropříběhy tak působí civilněji a tím i uvěřitelnějši. Je při tom úplně jedno, jestli se zrovna zpívá o rybníku za malou vesnicí a mrazu za oknem v písni Zmrzlou, voyerismu v Ten co se dívá nebo o nešťastné lásce v baladě Zapomenout (kde Ille dokazují, že i romatický song se dá napsat vkusně a bez klišé).

Jeden z nejsilnějších momentů více než čtyřicetiminutové nahrávky přichází v coververzi Ledňáčků, původem z repertoáru spřátelené Vypsané Fixy. S Olgou tu zpívá frontman pardubické kapely Márdi a společně si jim díky syrovějšímu zvuku podařilo skladbě vdechnout úplně novou, tesknější atmosféru.

Ille se podařilo dát dohromady vynikající komplet, v němž má každá písnička specifickou náladu. Jako svorník tu působí zpěvaččin uhrančivý hlas, který se neuvěřitelně příjemně poslouchá a jako bonus nechává Ille - Ve tvý skříniprostor individuální fantazii. Ve světě snů se ocitnete už během úvodního magického Podhoubí a odejdete z něj až po skončení poslední Chodí okolo, věc na české popové scéně téměř nevídaná.
Olga Königová a její pomocníci mají na svědomí (zatím) nejlepší české album roku 2013.

Ille – Ve tvý skříni
Vydavatelství: Supraphon
Seznam skladeb: Podhoubí, Na sever, Holka ve tvý skříni, Zapomenout, Co udělaj, Kočka, Ledňáčci, Summer, Znrzlou, Ten, co se dívá, Chodí okolo

Témata: