James Harries o nové desce: Skočil jsem z útesu do neznáma

Redakce

Britský zpěvák a kytarista James Harries, u nás známý nejen svou písničkářskou tvorbou, ale i hudbou k filmům (např. Lidice), si svým posledním albem, natočeným na telefon, získal tisíce fanoušků. Je pravděpodobně prvním hudebníkem, který takhle nahranou desku oficiálně vydal.

Fanoušci i kritici ho často přirovnávají k Damienu Riceovi nebo Jeffu Buckleymu a časopis Rolling Stone o něm psal jako o „zlatém hlase“. Písničkář zvyklý spíše na komornější projev teď přichází s velkolepou studiovou deskou.

„Moje poslední dvě nahrávky byly ‚live‘, a tak jsem se těšil na studiovou práci s velkou kapelou, smyčci a producentem. Zároveň jsem chtěl, aby tahle deska byla výzvou v mnoha rovinách, těžší než kterákoliv z mých předchozích. Když jsme začali nahrávat, neměl jsem ale ponětí, kde to skončí. Chtěl jsem udělat něco jiného, než se ode mě čeká, a myslím, že se to povedlo,“ vysvětluje zpěvák.

Je to poprvé, co se manchesterský rodák vzdal finálního dohledu nad nahrávkou a jak sám říká: „skočil z útesu do neznáma“. Své charakteristické intimní polohy se ale zcela nevzdal. Album rozdělil na dvě poloviny: první strana s kapelou je velkolepá a odvážná, druhá strana je komorní, jen s klavírem nebo kytarou. Z více než třiceti skladeb vybíral pečlivý irský producent Paul Bell. Všechny skladby rozebral do poslední noty a pak je zase složil v trochu jiné podobě. Nakonec s autorem vybrali deset nejlepších písní, které najdeme na albu s názvem Until the sky bends down.

„Měl jsem mnoho možností, kde desku natočit, ale chtěl jsem, aby to bylo v České republice. Bydlím tady už dlouhá léta a vím, že je tu spousta skvělých muzikantů a ve vzduchu visí inspirace. V Čechách jsem kvůli neustálemu cestování točil naposledy před deseti lety,“ vysvětluje Harries.

Kromě producenta a autora samotného se na albu podíleli kytarista Josef Štěpánek, basista Jakub Vejnar, bubeník Jan Janečka, pianista Viliam Béréš a kytarista Steve Walsh. O mix se postaral Ondřej Ježek a výrazné grafické zpracování alba vytvořil Štefan Osciatka. Album vychází 28. srpna na domácím labelu Tranzistor,v limitované edici i na vinylu a její distribuci bude zajišťovat firma Supraphon. Své nové album James Harries pokřtí 15. září v Experimentálním prostoru NoD.