Jay-Z s Kanye Westem na trůně průměru

KatarínaStraková

Očekávaná deska Watch the Throne Jay-Zho a Kanye Westa konečně našla své místo na pultech hudebních obchodů, odkud rychle zmizela do rukou fanoušků. Těm se více méně líbí; otázkou ale zůstává, do jaké míry může za úspěch alba mediální masírka a také „dobré jméno“ obou rapperů.

Jay-Z je mistr kolaborací. V roce 2002 vydal společnou (a ne zrovna podařenou) desku s R. Kellym, totéž zopakovali o dva roky později (podobná kvalita). Na svědomí má také album Collision Course, které slepil ze svých písní a z tvorby Linkin Park.

Po sedmi letech a třech sólovkách se ruku v ruce s Kanye Westem prodírá z oslnivých paprsků světla s projektem The Throne, pod nímž dohromady vydali album Watch the Throne.

Žádná láska na první poslech
Tahle deska rozhodně není z těch, u nichž funguje princip lásky na první pohled. Na druhou stranu nezní ani tak, že byste se s ní po prvním setkání znechuceně rozešli přes esemes. Napoprvé může vzbudit podobný dojem jako její obal z dílny italského umělce a kreativního ředitele společnosti Givenchy Riccarda Tisci; dojem navoněného pozlátka přetřený kýčovitě namíchanou vrstvou glazury. Při bližším zkoumání ale zjistíte, že tvary mají nápad – a že s každým dalším pohledem se vám ten nevkus líbí víc a víc.

Jak je u podobných umělců zvykem, i tady se to hemží hosty – a právě oni dělají Watch the Throne lepším.
Mezi to lepší patří vokál třiadvacetiletého Franka Oceana v úvodu skladby No Church In the Wild, stejný hlas se pak vrací v melodicky vděčné, chytlavé a taky trochu lacině dojemné písničce Made In America. Lepší než dvojice rapperů je i soulový zpěvák Otis Redding. Ten sice zemřel v roce 1967, ve skladbě Otis ale jeho namixovaný vokál válcuje Jay-Zho i Westa.

Watch the Throne – No Church In the Wild

Watch the Throne – Otis feat. Otis Redding

Watch the Throne

Prakticky okamžitě si posluchače získají i ženské refrény: poprvé je to sametová manželka Beyoncé (která od druhého dílu trilogie The Blueprint překvapivě nechybí snad na žádné Jay-Zho desce, haha) v Lift Off, podruhé androgynní zpěvačka Elly Jackson z britské elektropopové dvojice La Roux v tracku That’s My Bitch, jemuž ale na kvalitě ubírá monotónnost aranží.

Watch the Throne – That´s My Bitch

Naopak ke šlachovitějším momentům se řadí skladby, na kterých kluci z The Throne pracovali pouze ve dvou. Taková Welcome To the Jungle kolem proběhne prakticky bez povšimnutí, absence jakékoli myšlenky a náboje vybízí k vymazání z tracklistu. Na stejném oddělení nemohoucně polehává i následující Who Gon´ Stop Me, do níž se WTTJ nenápadně přelije.

Watch the Throne – Who Gon´ Stop Me

Upřímně, na stupínky vítězů hitparád bych Watch the Throne nestavěla, na druhou stranu dovedu pochopit, že je v zahraničí už druhý týden dobývá; z amerického Billboardu už má doma dokonce čerstvý věnec za první místo.

Watch the ThroneDvojice Jay-Z a Kanye West je totiž opravdu slibná a fanoušci na desku netrpělivě čekali skoro rok, během nějž je neustále masírovala média. Možná však právě kvůli humbuku, který vydání předcházel, přichází s prvním poslechem tak trochu zklamání.

Jay Z & Kanye West – Watch the Throne
Vydavatelství:
Universal Music
Celkový čas: 46:41
Seznam skladeb: No Church In the Wild (feat. Frank Ocean), Lift Off (feat. Beyoncé), Niggas in Paris, Otis (feat. Otis Redding), Gotta Have It, New Day, That’s My Bitch (feat. Elly Jackson), Welcome To the Jungle, Who Gon´ Stop Me, Murder To Excellence, Made In America (feat. Frank Ocean), Why I Love You (feat. Mr. Hudson).

Témata:,