Jessie Ware: Vzdušné polibky energické chůvy

KatarínaStraková

Zpěvačka Jessie Ware, objev letošních Brit Awards, už v Praze jednou byla; když psala studentskou práci o Franzi Kafkovi. Tentokrát si sice město projít nestihla, zato prý měla skvělou večeři v řecké restauraci naproti žižkovského klubu Palác Akropolis, kde si ve čtvrtek odbyla koncertní premiéru. A byla to premiéra povedená minimálně stejně jako ona večeře: kdyby byl Jessin koncert film, dalo by se říct, že neobsahoval jediný zbytečný záběr.

Když osmadvacetileté zpěvačka Jessie Ware při vzpomínání na letošní nominace Brit Awards prohlásila, že je to naprosto úžasné a že tomu vůbec nemůže věřit, znělo to jako společenská fráze. Teprve naživo ale člověk pochopil, že to myslela opravdu vážně.

Jessie, oblečená do černého sportovního oděvu, působila na pódiu Paláce Akropolis upřímně a přirozeně; během písně Night Light, kterou publikum přivítalo s nadšeným jásotem, rozdávala svůj silná hlas a úsměvy všem stranám. I tam, kde seděli nezdvořáci.

Znáte ten pocit, kdy chcete říct něco opravdu zajímavého, ale nikdo vás neposlouchá? Ne? Zeptejte se předskakující ukrajinské zpěvačky Tamary Schmidt a její kapely

. Tamara v Akropoli působila trochu jako praktikantka z pedagogické fakulty na základní škole. Její působivě jemný přednes zaujatě poslouchaly první dvě řady, zbytek „třídy“ ne zrovna způsobně diskutoval nejnovější kadeřnické trendy.

Poslechněte si Jessie Ware v YouRadiu

Zatímco introvertní Schmidt se zdála jako nesmělá dívka, jež se při podpisu první pracovní smlouvy musí zeptat maminky, Ware udělala dojem skvěle referované energické chůvy, která se s ničím nemazlí. S udržením pozornosti publika neměla nejmenší problém; má charisma a k její živočišné postavě se brzy upnuli všichni přítomní až na několik dvojic, kde se „on a ona“ snažili vzájemně si jazykem dosáhnout na mandle. Právě jednomu takovému páru Jessie se smíchem věnovala píseň What Do You Won’t Do For Love: „Vy dva jste se líbali celou písničku, to je neuvěřitelné!“

V průběhu večera zazněl v živém podání kompletní debut Devotion, kromě něj zpěvačka s kapelou zahrála i tři nové skladby: taneční Imagine It Was Us, akustickou What Do You Won’t Do For Love a duet Valentine, kde ji v refrénu doprovodil bubeník Dornik.

Kdyby byl Jessin koncert film, dalo by se říct, že neobsahoval ani jeden zbytečný záběr. Ware stihla bezchybně zazpívat, vzdušně olíbat veškeré publikum a postarat se o veselé momenty, třeba když se podělila o své vzpomínky na Prahu: „V Praze jsem byla v době, kdy jsem psala disertační práci o Franzi Kafkovi. Tentokrát jsem si město vůbec projít nestihla, ale zato jsem měla výbornou večeři v řecké restauraci naproti přes ulici.“

Jessie Ware
Support: Artami
Praha, Palác Akropolis, 21. března 2013

Témata:,