José González se probral a nabízí pomoc na cestě životem

ondrejbambas

Proslavil se dvou a půl miutovým šotem plným skákajících barevných míčků v ulicích San Francisca. Dnes patří José González k předním písničkářům bohaté švédské hudební scény a jen pár dní před vyprodaným pražským koncertem přichází s introvertním albem Vestiges & Claws, na kterém dává rady do života.

U jemného folku José Gonzáleze to platilo vždy, ale k poslechu nové desky Vestiges & Claws budete potřebovat ještě daleko víc trpělivosti než dřív. A také patřičnou náladu. Pokud existuje několik písniček – například singly Heartbeats, Crosses nebo aktuální Leaf Off / The Cave – které si pustíte v autě nebo je máte šanci zaslechnout v rádiu, ostatní skladby nejsou ten případ.

José González se po několika letech věnovaných skupině Junip vrátil do svého světa, ze kterého vysílá hluboké prožitky a moudrosti. A protože si nahrávku produkoval sám, vyniká jeho osobnost o to víc; González na Vestiges & Claws působí ještě introvertněji než dříve, jako kdyby si většinu písniček napsal jen sám pro sebe. Cítit je to dokonce i z rytmické Let It Carry You.

Jedinou výjimkou je singl Leaf Off/ The Cave , který končí povzbuzujícím opakováním hesla Let the life lead you out (Nechej se vést životem). Je to fráze, která reprezentuje vyznění alba, na němž se objevují témata jako strach, naděje, smíření i lítost. José zpívá o pocitech a životních pravdách, často nabízí posluchači návod a rady, jak jednat. Představuje tu jakéhosi guru, který po osmi letech procitnul a po bouřlivějším období v kulturním životě, kdy objížděl festivaly a natočil hudbu pro film, se opět navrací k sobě a zkušenosti předává dál. Pointu umocňuje instrumentální skladbou Vissel, po níž už následuje pouze dvojice Afterglow a Open Book, kde mluví o své roli písničkáře.

Vestiges & Claws nové fanoušky nepřiláká. Přestože prostřednictvím písní González promlouvá vznešeně, chytře a s důvtipem, meditativní stavy zkrátka nesedí každému. Výcvik chrámovými mnichy v Tibetu a umění dojít k absolutní blaženosti zní ušlechtile a kdekdo může po něčem podobném toužit, když však dojde na skutky, člověk raději zůstane u svého pohodlí. A podobný účinek má Gonzálezova hudba – buď se s ní ztotožníte, nebo vás bude nudit.

José González – Vestiges & Claws
Vydavatelství: Mute
Celkový čas: 42:13
Seznam skladeb: With the Ink of a Ghost, Let It Carry You, Stories We Build, Stories We Tell, The Forest, Leaf Off / The Cave, Every Age, What Will, Vissel, Afterglow, Open Book

Témata: