Kabaret jménem Tonya Graves bavil Akropoli

Marek-Bartos

Neodmyslitelný člen kapely Monkey Business, zpěvačka Tonya Graves, si konečně splní sen a začátkem září vydá svoji první čistě sólovou desku. Ochutnávku z novinky uspořádala pro zvědavce v Paláci Akropolis. Byl to povedený večírek ve stylu zábavného kabaretu.

Tonya Graves na koncertě v Akropoli Před začátkem koncertu Tonyi Graves to přitom v Akropoli nevypadalo na výjimečnou akci. Ještě pár minut před začátkem zel hlavní sál prázdnotou a návštěvníci nevzrušeně popíjeli v jednom ze dvou klubových barů.

Jenže náhle potemněla světla a publikum se kvapem přesunulo pod pódium, kam za doprovodu slavnostní znělky jako vystřižené z muzikálu vstoupila Tonya G. Příchod na jeviště ve stylu pařížského kabaretu měl šťávu a šmrnc a tahle charakteristika se držela zpěvačky i její doprovodné kapely po celý večer.  

Zpátky ke kořenům
Jestliže někdo pochyboval, zda bude z černošských hudebních kořenů vycházet i sólová varianta Tonyi Graves, při první písničce I Want To Be Evil bylo jasno. Tuhle kabaretní klasiku Earthy Kitt pojala Graves funkově a na valivých groovech si rychle vytvořily závislost i ruce a nohy fanoušků.

Eartha Kitt – I Want To Be Evil

http://www.youtube.com/watch?v=tQ5VaBgXzuM

Dobře sestavená doprovodná kapela (bicí, klávesy, elektrická kytara, kontrabas) působila sehraně a každý tón sympaticky prožívala. Dance, pop, funky i soul, to všechno plynulo svižně, až si člověk najednou nebyl jistý, jestli zpěvačka právě odehrála něco z připravované desky, nebo jestli šlo o podařenou předělávkou více či méně známých nahrávek.

Tonya Graves zpívá před Macy Gray

http://www.youtube.com/watch?v=LUddcmX9IHA

Tonya se sice už před časem nechala slyšet, že bude těžké nové kousky žánrově zařadit, po prvním poslechu je ale jasné, že zpěvačka měla na mysli něco trochu jiného. Všechny písničky se totiž zjevně rodily pod silným vlivem afroamerické hudební kultury, každá se ale vyloupla z trochu jiné větve.

Splynutí některých originálních skladeb s coververzemi ale nakonec vůbec nevadilo. Tonya Graves se s kolegy předvedla jako skvělá muzikantka a rovněž jako bavička, která dokázala rozesmát celý sál. Třeba když svojí „czenglish“ (jak své výrazivo sama nazvala) pobaveně reagovala na internetové zprávy, že na nové desce bude chybět jazz. Odpověděla jazzovou verzí písně I Am Too Sexy od britských Right Said Freds úžasně lehkým frázováním.

Right Said Freds – I Am Too Sexy

http://www.youtube.com/watch?v=39YUXIKrOFk

Na závěr přidala jedinou dříve zveřejněnou skladbu 39 Reasons, z níž se vyklubal přirozený vrchol sympaticky kabaretiérského večera. Vyplývá z něj, že na novinku Toniy Graves se vyplatí počkat.

Tonya Graves
Praha, 20. dubna 2011, Palác Akropolis

Témata:, , ,