Kalifornští Faith No More se vrátili, aby nadchli Prahu


Pražský koncert americké kapely Faith No More ukázal její velkou popularitu v České republice. Ve vyprodané pražské Tesla Areně se podle pořadatelů tísnilo 12 000 diváků. Když byl koncert ve své původní kapacitě 7000 lidí dávno předem vyprodaný, organizátoři kapacitu navýšili a dali do prodeje další vstupenky. Diváci, kteří přišli, rozhodně nelitovali.

Kalifornská kapela Faith No More nevystupovala 11 let a v tuzemsku se nepředstavila ještě o rok déle. Letos v únoru nečekaně oznámila návrat. Evropskou šňůru zahájila ve svém nejslavnějším složení Mike Bordin, Roddy Bottum, Bill Gould, Jon Hudson a Mike Patton 10. června v londýnské Brixton Academy. Do Prahy dorazila z populárního budapešťského festivalu Sziget a z české metropole odjíždí do Belgie, kde vystoupí ve čtvrtek.
Fanouškové se dočkali osvědčených hitů a energické show
Jedna z nejslavnějších rockových kapel konce 20. století, hrající směs rocku, jazzu, hip hopu a punku, zahájila své pondělní vystoupení jako na všech předchozích zastávkách šňůry Reunion Tour skladbou Reunited. Coververzi písně kapely Peaches & Herb začal na pódiu ozdobeném červenými závěsy zpívat Mike Patton v červeném obleku a s černou holí v ruce, později se k němu za obrovského jásotu nabitého hlediště přidal klávesista Roddy Bottum. Ostatní členové kapely oblečeni do bílých košil nepůsobili příliš rockerským dojmem, ale pouze do chvíle, než se opřeli do svých nástrojů. Diváci se od Faith No More dočkali osvědčených hitů a energické show, kterou je kapela proslulá. Například při posledním turné před dočasným rozchodem skupiny skočil rozdivočelý zpěvák Patton do davu pod pódiem a nechtěně zlomil nos jednomu z fanoušků i sobě.

Poslechněte si píseň Reunited

Natěšení byli také domácí muzikanti v hledišti
Tisíce lidí aplaudovaly písním Midlife Crisis, Epic, Be Aggressive nebo Just a Man, bouřlivým potleskem posluchači ocenili také Pattonům zpěv ve skladbě Easy, převzaté z repertoárů černošské skupiny Commodores. Na mnohých místech k sezení diváci vstali a tancovali. V hledišti Tesla Areny byla i řada tuzemským muzikantů, například Czenda z Post-It, Karel „Kay“ Buriánek ze Sunshine nebo lídr Chinaski Michal Malátný. „Těším se jako malý kluk a vzhledem k tomu, že v neděli jdu na Radiohead, mám pocit, že pro mě začínají prázdniny,“ řekl ČTK před koncertem Malátný. Davy lidí ve všech uličkách a východech znemožňovaly na některých místech výhled na pódium. „Škoda, že tady nejsou projekční plátna, je to skvělé, ale vůbec nic nevidím,“ litovala jedna z divaček.
Americká kapela má zvláštní vztah k Česku. Dokázala to během vystoupení na začátku 90. let na pražském Strahově v roli předskokanů tehdy slavných Guns N’Roses nebo jako host rockového festivalu v Trutnově. Například v roce 1997 na svém zatím posledním řadovém albu Album of the Year použila na obal fotografii s prvním československým prezidentem T. G. Masarykem.

Podívejte se na klip písně Midlife Crisis

http://www.youtube.com/watch?v=A6v8AJzLy2c

Návštěvníci ocenili také předkapelu Firewater, která podle mnohých potvrdila svou pověst zajímavé ukázky z newyorské klubové scény, vycházející z podobného hudebního prostředí jako Gogol Bordello či Balkan Beat Box.
Faith No More
17. srpna 2009, Tesla Arena, Praha

Témata:,