Kam se v Praze schoval zábavný čertík Lily Allen? 


Lily Allen je charismatická a silná osobnost, která dělá skvělou hudbu a vtipné klipy. Naživo se ale v Praze předvedla - s lehkou nadsázkou řečeno - jako vyžvejkaná žvejkačka. Ač jsem si původně myslela, že následující řádky budou chválou na její originalitu a drive, netušila jsem, jak budu po pražském vstoupení zklamaná.

Lily Allen se někdy nehezky přezdívá „mluvící zpěvačka“ (a zlé jazyky si jistě rády přisadí), ale tak tomu není. Od úvodní písničky Everyone´s At It se snažila přesvědčit necelou dvoutisícovku diváků, že zpívat čistě skutečně umí. Naplno jsme Lily Allensi ji bohužel mohli poslechnout až zhruba od třetího songu Back to Start. Do té doby se Liliyn hlas ztrácel v přepálených bubnech a šumivých basech. Mladá zpěvačka si navíc, mnohdy nepochopitelně, vypomáhala špatně skrytým a vlastně i docela zbytečným a rušivým nesamplovaným hlasem. 

Kosmetické nedostatky vyretušovala Lily srdečným chichotáním
Fakt, že celkový dojem od začátku lehce pokulhával vinou zvukaře, Lily ovlivnit nemohla. Snažila se ho zachraňovat po celou dobu zhruba sedmdesát minut trvajícího koncertu. Publikum se ale i přes počáteční chlad více méně bavilo a "bavila" se i samotná protagonistka.
Mezi písničkami s diváky laškovala (byť ji přes její silný britský akcent málokdo rozuměl), nešetřila slovem „fuck“, upozorňovala na to, že jí asi spadnou kalhoty, nabízela prvním řadám drinky, chichotala se vlastním vtípkům a uvolněně potahovala z cigarety. Chvílemi to tak v SaSaZu vypadalo jako na večírku pro prvních deset řad.

Lačnému publiku nicméně po hudební stránce nezůstala nic dlužna, zahrála většinu písní z nového alba (v čele s hity Not Fair či Fuck You, na něž si oblékla typické šaty bez ramínek), ale i a řaduLily Allen starších věcí (Smile, se kterou pomohl rapper Professor Green, nebo Knock ´em Out). Publiku nabídla i coververze svých kolegů, slyšet jsme tak mohli Oh My God od Kaiser Chiefs, Womanizer  Britney Spears nebo Niave od The Kooks, kteří letos zahráli na Rock for People v Hradci Králové.

Kam se poděl šmrnc…
Celkově ovšem Lily Allen na Kouli stoprocentní dojem neudělala. Jako muzikantka kupodivu postrádala jakýkoliv šmrnc a na pódiu se od začátku pohybovala velmi fádně a laxně. Jistě, pro někoho to může být v kontextu celé tak trošku „posh“ události sympatické gesto – Lily si opravdu na nic nehrála. Ale nečeká se od současné světové hvězdičky přeci jenom trošku větší show? A to nikdo nevolá po pódiovém lítání tam a sem…
Lily Allen ale předchází pověst, a tak si jako hvězda může dovolit ledasco: Obléci si džíny jakoby ušité podle střihu v časopise Burda, pouštět poloviční playback a bez mrknutí oka „šlapat zelí“ hodinu na pódiu sem a tam. Proti gustu žádný dišputát. Ta show asi měla být taková. Možná jsme ji jen špatně pochopili, koneckonců minimálně třetina sálu vesele poskakovala a reagovala na všechno, co Lily nabídla. Možná ale opravdu za tolik -a to doslova, lístky se totiž prodávaly za 1300 korun – nestála.

Poslechněte si Not Fair

http://www.youtube.com/watch?v=fLyxzgvdBbg

Lily Allen
30. října 2009, SaSaZu, Praha
Turné k aktuálnímu albu It´s Not Me, It´s You
Support:
DJ Make Music

Témata:,