Kámoš k pohledání? V pokročilejším věku se hledá těžko


Je možné, aby dospělý muž neměl žádné kamarády, a přitom se nejednalo o žádné asociální odpudivé individuum? Ve skutečném životě těžko, v komedii Kámoš k pohledání nám režisér John Hamburg takového chlapíka představuje. Je upravený, hezký, pozorný k ženám, ale nemá žádného opravdového kámoše. Hrubý mužský svět ho svým způsobem odpuzuje. Ale to se musí změnit.

Peter (Paul Rudd), hrdina filmu Kámoš k pohledání, by si takto nerušeně žil celý život a nejspíš by mu nic nechybělo, kdyby se mu do cesty nečekaně nepostavil jeden zásadní problém: kdo mu půjde za svědka na svatbě? Zatímco jeho snoubenka Zooey (Rashida Jones) má vedle sebe neustále početný houf kamarádek, on nemá kamaráda ani jednoho. Tak se vydá do neprobádaných vod mužských vztahů, ale co mu v dětství uteklo, teď se těžko dohání. Nakonec však jedna rybka v jeho síti uvízne. Je jí Sydney (Jason Segel), přesný opak slušného a jemného Petera. A ten dokáže svou upřímností a nekonvenčností připravit Peterovi nejednu horkou chvilku.

Komedie stojí na osvědčené dvojici
Komedie Kámoš k pohledání navazuje na linii rozpustilých a přisprostlých komedií stejných tvůrců (Zbouchnutá, Kopačky), které se snaží oživit krotkou a cukrkandlovou nudu klasických romantických komedií. Stojí a padá s ústřední dvojicí komiků Paulem Ruddem a Jasonem Segelem. Jsou sehraní, většinou vtipní, navzájem si dobře přihrávají „na smeč“. Není divu, že ostatní figury stojí v jejich stínu, tedy kromě několika malých, ale přesně vypointovaných charakterů: zhrzený elegantní homosexuál či povedený páreček hysterky a burana patří jistě mezi ně.

S trochou nadsázky se dá říct, že Kámoš k pohledání je film o hledání mužské identity, o nacházení mužských způsobů a vrtochů, zatlačených výchovou a prostředím trochu mimo obecnou společenskou přijatelnost. A také o tom, že v každém je kus dítěte, kus zahozeného snu, kus divocha.

Kámoš vás pobaví
Tvůrci se snažili namixovat dospělácký nadhled a situační komiku s trochou zakázaného ovoce sprosťáren. Bohužel ani tady se občas nevyhnuli scénám, které patří spíš do „prcičkové“ série; třeba špagety naturalisticky vyzvracené do obličeje neoblíbeného známého, burana Billa.

Podívejte se na trailer k filmu Kámoš k pohledání

Každopádně je film Johna Hamburga v Česku dobře načasovaný. Nastává totiž doba prosluněných teplých dní, prázdninové pohody a tedy nechuti zaobírat se vážnými a hlubokými tématy. Je čas nechat se bavit. Vezměte si deku a něco k pití a vypravte se do letního kina – Kámoš k pohledání tam na vás čeká.

Kámoš k pohledání (I love you, man)
USA, 2009, české titulky, přístupnost od 12 let
Režie: John Hamburg
Hrají: Paul Rudd, Jason Segel, Rashida Jones, Jon Favreau
Premiéra v ČR: 4. června 2009