Kdo získal nejvíc Oscarů?

Redakce

Další Oscaři byli rozdáni. Svého se konečně dočkal i Leonardo DiCaprio. Kdo je historickým rekordmanem v držení zlatých sošek? Informace jsme čerpali z webu Filmserver.cz.

Absolutní rekordman: Walt Disney. Získal celkem 22 sošek z rovněž rekordního počtu 59 nominací. Také drží rekord člověka, který v jeden rok získal nejvíce sošek. V roce 1954 vyhrál čtyři ze šesti nominací.

Nejvíce Oscarů pro jeden film: Největší počet Oscarů, které kdy získal jeden film, je dodnes stále jedenáct. Tento rekord poprvé zvládnul historický epos Ben Hur, který z dvanácti nominací neproměnil pouze jedinou v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář. Dorovnal ho Titanic, který získal v roce 1997 rovněž 11 sošek ze 14 nominací, a Pán prstenů: Návrat krále jich získal také 11. Ten je také jediným filmem, který proměnil všechny nominace na Oscara. A jaký byl kdy největší počet nominací pro jeden film? Právě 14. Před Titanicem byl na tento počet Oscarů nominován film Vše o Evě.

Nejvíce Oscarů pro jednu herečku: Katharine Hepburn z dvanácti nominací uspěla čtyřikrát. Oscary získala za filmy Ranní sláva, Hádej, kdo přijde na večeři, Lev v zimě a Na Zlatém jezeře.

Nejvíce Oscarů pro jednoho herce: Jack Nicholson má tři Oscary, dva za roli hlavní (Přelet nad kukaččím hnízdem, Lepší už to nebude) a jednu za roli vedlejší (Cena za něžnost). S 12 vede také v počtu nominací.

Videa z párty po Oscarech: Jennifer Lawrence tančila!

Oscaři na sociálních sítích, podívejte na fotky z galavečera

Témata:, ,