Kelly Clarkson, holka pro příjemný vánoční úklid

Jana-Moravcova

Hodně popové a málo invenční album All I Ever Wanted střídá letos ve stáji Kelly Clarkson podobná deska Stronger s povedeným singlem Mr. Know It All. Posluchač má dvě možnosti – rezignovat, anebo se vydat na další milionový večírek. Party melodie a ploužáky po půlnoci v ceně.

Páté studiové album devětadvacetileté americké zpěvačky Kelly Clarkson přichází na trh dva a půl roku po předchozí a podle nás nepříliš povedené nahrávce All I Ever Wanted.

Prvním pomocným vodítkem k rozluštění šifry zakódované v obsahu desky je vizáž samotné protagonistky. Kelly za dva roky vizuálně dospěla, zhubla, nosí narovnané vlasy v tmavším odstínu a nestylizuje se do růžového teen diblíka. Spolu s pilotním singlem Mr. Know It All dávají výše uvedené indicie najevo, že Kelly Clarkson už není malá holka. Název Stronger (v překladu Silnější) tedy v tomto směru dává smysl. Nás ale spíše zajímá, jestli je silnější i Kellyina hudba, zvlášť, když se dívka autorsky podílela na sedmi tracích.

„Dospělácký“ mainstreamový pop(rock) ještě před vydáním celého alba odprezentoval zmíněný povedený singl Mr. Know It All s příjemným videoklipem, ve kterém Kelly vypadá fantasticky a zpívá neméně výtečně.

Taneční hitovka s příjemným rozjezdem a potřebnou gradací v melodii naladila nejen fanoušky, ale i skeptiky, kterým předchozí nahrávka nesedla. Ačkoliv ani novinka není bůhvíjak zábavná, hudebně nepřináší nic nového a občas ujede k aranžím typickým začínající americké idoly, alespoň ladí se zpěvem, ke kterému v případě Kelly Clarkson nelze nic namítat.

Ani na Stronger jakožto správném tanečním albu nechybí klasické taneční pasáže, které špikují odlehčené kousky neboli ploužáky, jako je osmdesátková Standing In Front Of You, The War Is Over či Breaking Your Own Heart, nápadně připomínající zvuk Lady Antebellum.

Taneční část desky ovšem na rozdíl od ploužáků funguje takřka na výbornou. Tedy pokud se u nich chcete pobavit, uklidit si, napsat pár mailů anebo umýt nádobí. Mr. Know It All už známe, sekunduje jí What Doesn‘t Kill You (Stronger), inspirovaná Nietzscheho citátem „co tě nezabije, to tě posílí“. V poprockové I Forgive You byste zase mohli hledat Avril Lavigne.

Kelly ClarksonOdložíte-li stranou posluchačskou náročnost a pomalejší stopy, pak vás album Stronger pobaví, nabije a možná i roztančí. Pro soustředěné poslechy raději sáhněte po jiných kouscích z letošní bohaté podzimní nabídky.

Kelly Clarkson – Stronger
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 47:29
Seznam skladeb: Mr. Know It All, What Doesn’t Kill You (Stronger), Dark Side, Honestly, You Love Me, Einstein, Standing In Front Of You, I Forgive You, Hello, The War Is Over, Let Me Down, You Can’t Win, Breaking Your Own Heart

Témata: