Kiesza měla být baletkou. Teď na její hudbu tančí celý svět

kristinabila

Kdyby si v patnácti nepochroumala koleno, byla by teď možná slavnou baletkou. Takhle máme co do činění s jednou z nejprodávanějších hudebnic v Anglii. Pětadvacetiletá Kanaďanka Kiesza si libuje v devadesátkové taneční hudbě, kterou dává do současného kontextu. Sound Of a Woman není debut na první poslech. Ale když mu dáte šanci, zjistíte, že vůbec není špatný.

Kdo že vlastně tahle rodačka z Calgary s norskými kořeny vůbec je? Na to, že je Kiesze teprve pětadvacet, se může pochlubit docela zajímavým životem. Zranění kolenou v patnácti letech jí ukončilo baletní kariéru, a tak se o rok později připojila prostřednictvím programu Sail and Life Training Society k záložním jednotkám kanadského námořnictva. Tam se naučila hrát na kytaru, ačkoliv tu z jejích písniček paradoxně vůbec není slyšet. Štěstí zkusila i v soutěži královny krásy a následně se stala členkou divadelně tanečního klubu. První skladby se pod jejíma rukama začaly rodit po rozvodu v rodičů, když se v osmnácti chtěla vypovídat ze svých pocitů.

Poslechněte si Kieszu v Youradiu

Kiesa Rae Ellestad, jak zní její vlastní jméno, si pozornost veřejnosti získala s hitem Hideaway. Podstatnou roli v něm sehrál i videoklip, v němž tančí ulicemi Brooklynu. Časopis Rolling Stone označil její styl za působivý – slabé slovo, když připočteme, že si před natáčením zlomila žebro a po výkonu se pak měsíc nemohla hýbat. Na desce jsou ale přitom daleko silnější skladby, které podstatu její hudby vystihují lépe.

Enemiesz či The Love tak vykouzlí atmosféru devadesátkových diskoték, kdy se z repráků linuli ATC, Twenty 4 Seven či Unique II. Jsme však v jednadvacátém století, Kiesza si svůj house-pop přizpůsobila modernímu zvuku a trošku mu načechrala aranže. Sound Of A Woman tak nezní jako rozjuchaná párty, ale jako nahrávka dospělé ženy, která zkouší, co všechno je v muzice možné.

Řeč byla o atmosféře, a s tou rudovláska opravdu čaruje. Ať už jde o stejnojmennou skladbu, po níž je pojmenované celé album, houpavou Bad Thing nebo křehký cover nesmrtelného hitu What Is Love od Haddaway, čímž se jasně přihlásila k následovníkům tehdejší taneční vlny.

Jedinou překážkou Kiesziny prvotiny se pak zdá být už jen nepřístupnost. Dostat se všem čtrnácti skladbám pod kůži trvá poměrně dlouho. Na druhou stranu si tak zpěvačka dokáže vyfiltrovat trpělivé publikum, což se cení – víc než chvilkové pobláznění, o kterém ví řada sezónních hvězdiček své.

Kiesza – Sound Of a Woman
Vydavatelství: Island
Celkový čas: 50:21
Seznam skladeb: Hideaway, Enemiesz, Losin´ My Mind (feat. Mick Jenkins), So Deep, Vietnam, Bad Thing (feat. Joey Badass), What Is Love, Sound Of A Woman, The Love, Piano, Giant In My Heart, Over Myself, Cut Me Loose, Hideaway acoustic

Témata:,