Kim Deal přišla do Pixies přes inzerát. Předtím na baskytaru nehrála!

Jiri-Vanek

Rock'n'roll je záležitostí spíše pánskou. Sice existuje spousta zpěvaček, které dokazují, že i zástupkyně něžného pohlaví dokáží udělat pořádný randál, ale mezi instrumentalisty je dívka spíš výjimkou než pravidlem. Přesto existuje několik zásadních skupin, u nichž baskytaru obsluhovala nebo obsluhuje žena. V našem pětidílném seriálu si představíme některé z nich. Jako první to bude Kim Deal, baskytaristka a zpěvačka The Pixies.

V roce 1986 vyšel v jedněch bostonských novinách inzerát, že nově založená skupina hledá baskytaristu, který by poslouchal jak folkové trio Peter, Paul and Mary, tak hardcore-punkové Hüsker Dü. Kim Deal byla jediná, kdo zareagoval – sice přišla na schůzku bez basy (koneckonců na ni ještě nikdy předtím nehrála), ale když jí zpěvák a kytarista Charles „Black Francis“ Thompson půjčil padesát dolarů, dokázala si ji do příště obstarat.

Žárlivý lídr po ní hodil kytarou
V roce 1988 vyšla první dlouhohrající deska PixiesSurfer Rosa. Kim tam pod pseudonymem Mrs. Johny Murphy hraje nejen na basu (vždycky trsátkem, jak sama říká, „zelený Dunlop s tou malou želvičkou“), ale nejednu píseň doplňuje vokály, třeba Where Is My Mind?, která je díky použití v závěrečné scéně filmu Klub rváčů asi nejznámější písní Pixies dodnes. Hlavně ale se podílela na napsání a zpívá jeden z největších hitů Pixies, singl Gigantic. Surfer Rosa je přitom zásadní deskou pro mnoho postav alternativního rocku. Například Kurt Cobain zmiňoval, že ho asi nejvíc ovlivnila v jeho hudebním životě.

Poslechněte si Kim Deal se skupinou Pixies

http://www.youtube.com/watch?v=LK0CJqMK6f0&feature=related

O rok později vyšlo druhé album Pixies, Doolittle. Kim opět přispěla k napsání a zpívá (a netradičně hraje na slide kytaru) v písni Silver, ale její větší podíl na skladbách Pixies nebyl moc po chuti Blacku Francisovi. Na zbývajících dvou albech Bossanova a Trompe le MondeKim žádný další autorský příspěvek nemá, což pochopitelně vedlo ke konfliktům mezi talentovanou skladatelkou a lídrem kapely, který po ní dokonce jednou hodil kytarou.

Pixies už zase koncertují
Ukázalo se, že Black Francis asi šlápl vedle. Kim si už v roce 1988 vytvořila s Tanyou Donelly z Throwing Muses vedlejší projekt The Breeders a když Black Francis v roce 1993 Pixies rozpustil, mohla se mu věnovat naplno. Druhá deska The Breeders s názvem Last Splash (hraje na ní i Kelley Deal, jednovaječné dvojče Kim – znáte nějakou jinou takovou dvojici v rock’n’rollu?) z roku 1993 měla několik zářezů na MTV včetně hitu Cannonball. Že si svoji chybu Black Francis uvědomil, ukázal rok 2004 – od té doby totiž Pixies znovu koncertují a autorkou dosud jediné nové nahrávky, písně Bam Thwok, je právě Kim.