Knoflíky lásky podle The Strokes

Jana-Moravcova

Jestli nemáte dost všudypřítomného retra, pořiďte si novou desku Comedown Machine americké indierockové kapely The Strokes. Do výborného dvanáct let starého debutu Is This It má sice daleko, ale pro kapelu, kterou roky trápí vztahy mezi členy, je tahle radostná nahrávka velmi dobrý návrat.

Deska Comedown Machine vychází právě včas. Po nepříliš povedené nahrávce Angles a dlouhotrvajících neshodách uvnitř kapely se čekalo na buď na vzestup, nebo definitivní pád. Julian Casablancas a spol. ale ukázali, že bojovat budou až do konce, a vydali album, které je šmrncnuté opěvovaným debutovým zvukem, osmdesátkami a tak trochu i punkem.

Poslechněte si The Strokes v YouRadiu

Kolekci jedenácti nových skladeb pod taktovkou producenta Guse Oberga představil singl All the Time. Volnomyšlenkářskou vizi celého alba prezentuje dokonale syrovým zvukem i videoklipem ve stylu co dům dal, respektive co minulost dala; tříminutové video k singlu All the Time je retrospektivou zajímavých kapelových momentů.

Aby toho ohlížení nebylo málo, The Strokes novou desku začínají trackem Tap Out (

. Tap Out je ale dobré síto. Pokud neprojdete přes první nástrahu, zbytek desky se vám pravděpodobně líbit nebude. Jako kdyby The Strokes hned na úvadu říkali "ber, nebo nech být".

Že kapele trochu dochází dech, víme už pár let, dopředu ani nebylo jisté, jestli rozhádaná kapela ještě někdy vytvoří nový materiál. Úhlem tohoto pohledu nepředstavuje novinkové album žádný zásadní průlom v kariéře, u fanoušků by ale mohlo uspět především dravostí a hravostí. Kousky jako One Way Trigger jasně dokazují, že kapela má ještě dost sil a takové hraní pro radost ji více než baví. V jejich prezentaci pro rok 2013 nechybí ani funky momenty (Welcome to Japan) nebo balady s takřka scénickým podkladem (50/50).

The StrokesComedown Machine je v mnoha ohledech velmi příjemné album, jako celek ale kvůli stereotypnímu zvuku tak úplně neobstojí. Nicméně i my věříme, že Comedown Machine je nutný krok k dalším podobně skvělým deskám, jako byl debut Is This It z roku 2001.

The Strokes – Comedown Machine
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 37:49
Seznam skladeb: Tap Out, All The Time, One Way Trigger, Welcome To Japan, 80’s Comedown Machine, 50/50, Slow Animals, Partners In Crime, Chances, Happy Ending, Call It Fate, Call It Karma

Témata:,