Koncert Macy Gray nebyl nezapomenutelný, ale stál za to

Stefan-Titka

Macy Gray, zpěvačka s nezaměnitelným nakřáplým hlasem, se včera večer vůbec poprvé představila v České republice. Vybrala si k tomu „posh“ klub SaSaZu a společně se svou doprovodnou kapelou ukázala, zač je toho r´n´b-soulový loket. Prahu si dost možná zapamatuje, oslavila tu totiž dokonce s předstihem svoje narozeniny. Dva pugéty i dort se svíčkami, který organizátoři přivezli na podium na kolečkách, byly impozantní.

Před začátkem koncertu se ne-VIP hosté museli obrnit trpělivostí. U vstupu se tvořila fronta dlouhá snad přes sto metrů; taková, že člověk skoro nevěřil, že patří k jedné akci. Prostor nedávno otevřeného luxusního klubu se nakonec i přes přemrštěné vstupné (někteří nadšenci dali za lístek i několik tisíc korun) podařilo docela slušně naplnit. Jak bude znít naživo megahit I Try, to si nechtělo nechat ujít zhruba 1500 lidí.

Náladu udržovaly i skvělé sboristky, matronovité "big mamas"
Oproti avizované osmé hodině začala předkapela chvíli před devátou. Sólový projekt Tonyi Graves, zpěvačky skupiny Monkey Business, atmosféru navodit dovedl. Horší už pak byla ale prodleva, kdy se čekalo na hlavní hvězdu večera. Přestavba trvala dobrou třičtvrtě hodinku a i po ní se až příliš dlouho linula z reproduktorů hudba, na kterou nikdo nebyl moc zvědavý.
SaSaZu se Macy Gray dočkalo kolem čtvrt na jedenáct. Taktovky se chopila doprovodná kapela a od začátku bylo jasné, že tenhle koncert bude jedna velká show. Pokud vás o tom nepřesvědčili hned zkraje hudebníci, tak pomocné sboristky určitě. Dvě matronovité „big mamas“ chvíli jen paběrkovaly v pozadí silného Macyho vokálu, ale dostalo se jim i sólových chvilek, kdy jedna druhou trumfovala, která z nich je lepší (remíza). V závěru hlavní části, kdy se do vzduchu vznesly mýdlové bubliny, se díky energickým tanečním kreacím dam u mikrofonů do vzduchu nakonec vznášely  i jiné věci.

Macy Gray a Sweet Baby

Macy je profík a s publikem to umí
Macy Gray dokázala, že je ve svých dvaačtyřiceti letech profesionálka. Zvukově nebylo moc co vytknout – se svými sboristkami ladila perfektně a i doprovodnou kapelu měla zvládnutou na jedničku. S publikem si dělala, co chtěla. Skvěle jí vyšla komorní hitovka Sweet Baby, kterou zazpívala jen s kytaristou, a svůj největší hit, píseň I Try, uvedla slovy: „Přišla jsem na ni, když jsem myslela na ocelové penisy.“, čímž nepřímo vzdala hold pražskému Sex Muzeu. Na konci ji zato čekalo překvapení, když jí Tonya Graves za zpěvu návštěvníků i sboristek přivezla na pódium narozeninový dort.

Macy Gray zkrátka ví, jak dělat muziku. I z cédéčkových cajdáků dokázala v Praze vykřesat tolik potřebnou energii, která lidi po celé skoro dvě hodiny bavila. Nezapomenutelné není to pravé slovo, ale stálo to za to.

Macy Gray a I Try

http://www.youtube.com/watch?v=qsTk2xp0nvY

Macy Gray
SaSaZu, Praha, 5. září 2009

Témata:, ,