Kráska a zvíře: Z pohádkové klasiky je emancipovaný muzikál. Je to dobře, nebo špatně?

Redakce

Jak říkají slova průvodní písně, ten příběh je starý jako sám čas - takže ho stoprocentně znáte. Disneyho Kráska a zvíře z roku 1991 se letos dočkala hrané verze, jejíž hlavní tváří je Emma Watson v roli Belle. Tahle předělávka mohla vypadat různě, tak jak to nakonec dopadlo?

Animovaná Kráska a zvíře Walta Disneyho byla ve své době revoluční. Byl to první kreslený film, který byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší film a také to byla první disneyovka, podle které vznikl broadwayský muzikál. Není divu, že se společnost o 25 let později rozhodla stvořit hranou verzi. Kultovní snímky oprašuje každý, kdo může, tak proč ne Disney? Navíc, vždyť zrovna tahle pohádka si o modernizovanou verzi přímo říká; drtivá většina postav je tu téměř celý film zakletá v mluvící a pohyblivý nábytek, na tom se trikaři zkrátka museli vyřádit, a hlavní hrdinka je emancipovaná slečna, dokonalá hrdinka 21. století.

Obsadit do její role herečku / zapálenou feministku / miláčka publika Emmu Watson bylo velmi moudré, a to nejen z hlediska propagace. Hraje tak trochu sebe, a tak je tu její projev asi nejpřirozenější, co jsme zatím mohli vidět. Do postavy evidentně vložila kus ze sebe sama a – to především – dokázala ji vkusně inovovat a rozšířit. Je odvážnější, přímější, drzejší, zvídavější, pod sukní nosí kalhoty.

Inovace a rozšíření jsou pro tento film dvě asi nejvýstižnější slova. V něčem je to trochu na škodu – jako třeba v případě nově přidaných písní, to nebylo třeba, původní hudba Alana Menkena by to bývala i po těch pětadvaceti letech s přehledem ustála sama – jinak se ale Krásce a zvířeti 2.0 povedlo splnit dvě věci: s živými herci věrně přehrát milovanou klasiku, zároveň ale vyplnit trhliny, které se v ní nacházely, a zodpovědět pár zásadních otázek.

Kde se vlastně vynálezce a jeho emancipovaná dcera vzali na zpátečnickém francouzském venkově? Jakto, že princ, v podstatě dobrák, byl původně tak pyšný, kde se to v něm vzalo? A jak může být, proboha, paní Pottsová matkou desetiletého chlapečka, když vypadá spíš jako jeho babička? To všechno fanoušky trápilo a po zhlédnutí tohoto filmu už nemusí.

Asi největším posunem vpřed je rozvinutí vztahu mezi Belle a zvířetem (Dan Stevens). Doteď asi málokdo chápal, proč se ti dva vlastně milují, když to není kvůli Stockholmskému syndromu. Ve filmové novince pojí Belle se zvířetem láska k literatuře, on je vzdělaný a sečtělý a otevírá jí nové obzory. Tráví spolu čas, diskutují spolu. Místo klišé o přitahujících se protikladech ti dva rychle zjistí, že jsou si naopak velmi podobní, a to je věrohodnější. Odehraje se mezi nimi několik hluboce romantických momentů, takže se divák vůbec neptá, kde se najednou ta láska vzala. Obě postavy mají pevnější zázemí a jsou bohatěji vykreslené, i jejich náklonost je tedy uvěřitelnější.

Tohle se ale netýká jen ústřední dvojice. Geniálním vývojem projdou jak hlavní záporák Gaston (božský Luke Evans), tak – možná především on – jeho poskok LeFou (Josh Gad), kterému tvůrci přidali homosexuální, bohužel dost stereotypní nádech (což byl zbytečný krok špatným směrem a právě jedna z těch ne úplně povedených novinek), ale to by bylo zase na jiné pojednání. Gaston začíná jako nafoukaný vesnický blbeček, který, jako správný psychopat, až ve vypjatých situací odhalí svou pravou zvířecí a krutou povahu, co se stane s LeFouem, neprozradím, ale čeká ho úplně jiný (a opět, i když v rámci možností, o něco realističtější) osud než v původní animované verzi.

Starou Krásku a zvíře jsem viděla tak asi stokrát. Nevím, jak novou verzi vnímá někdo, kdo tu starou původní neviděl, zdá se mi ale, že díky výše zmíněným zlepšovákům a detailům, které ji přibližují publiku roku 2017, má šanci slušně obstát i sama za sebe. Pokud se chystáte vyrazit na to s dětmi, můžete, ale asi to nevydrží, má to 130 minut.

Kdepak, tento filmový počin je více romantickým muzikálem s fantasy prvky než klasickou pohádkou. Pokud je to něco, co vás baví (nebo pokud se řadíte mezi milovníky Krasky a zvířete, rok 1991), zkuste to. Ale připravte se, že budete brečet. Hodně.

Hodnocení: 4 z 5 koulí

Hermiona umí zpívat! Emma Watson se představuje v nové ukázce na Krásku a zvíře

Vyberte si svého nejoblíbenějšího prince z animovaných filmů a na základě toho vám povíme, kdy se setkáte s tím opravdovým!

Témata: