Krásný hlas Amy Winehouse na nevyrovnané desce

KatarínaStraková

První posmrtné album Amy Winehouse (ano, tak se o něm skutečně mluví) nese titul Lioness: Hidden Treasures. Jde o kompilaci zpěvaččiných autorských skladeb, které příliš nefungují, a coververzí starších hitů, které fungují dokonale.

Amy Winehouse by se dala vzdáleně přirovnat k postavě Michaela Jacksona. Oba byli talentovaní, oběma se fanouškovská základna po smrti přinejmenším zdvojnásobila. Ti, kteří je za jejich života odsuzovali, kde mohli, začali najednou okázale vykřikovat, jaký byl Michael/Amy génius a popová legenda.

Amy Winehouse v YouRadiu

Ale dost o etice. Album Lioness: Hidden Treasures by s klidem mohlo fungovat jako soundtrack animované romantické komedie. Jednotlivé skladby jako kdyby obkreslovaly ty nejsentimentálnější výjevy, například při Will You Still Love Me Tomorrow? se vybaví Lady, Tramp a špagetová scéna, Valerie (původem od The Zutons) zase přesně sedne k populárnímu tanečku Dobré víly ze Shrecka.

http://www.youtube.com/watch?v=26vViD2K8jc

Deska obsahuje i originální verze skladeb Tears Dry On Their Own anebo Wake Up Alone. Obě z pera samotné zpěvačky, obě se objevily už na poslední studiovce Back to Black z roku 2006. Další Amyiny autorské skladby Between the Cheats, Half Time a Best Friends, Right jsou sice hudebně i textově docela zajímavé, až na Tears Dry se ale do paměti při vší snaze nezapíšou.

Hitově naopak působí klasiky jako zmíněná Will You Still Love Me Tomorrow?, díky níž se v roce 1960 do širšího povědomí dostalo americké dívčí kvarteto The Shirelles, anebo titulní Our Day Will Come původně od Ruby & The Romantics. Skvělá je v Amyině podání i latina The Girl From Ipanema.

Album tedy můžeme pomyslně rozdělit na dvě poloviny; na hitovou a na intelektuální. Ta první, složená z coververzí, určitě dobře zafunguje na lecjaké rozjeté párty, druhá, Amyina vlastní, je vhodnější spíš k vinným hovorům o podstatě vesmíru. Jako kdyby si zpěvačka s kňouravě nakřáplým vokálem, jejíž skladby silně připomínají orchestr Glenna Millera, do našeho století odskočila ze čtyřicátých let století předchozího.

I proto působí deska jako celek nejednotně. Na rytmus alba jeho producenti nemysleli a ty nejchytlavější skladby umístili nestrategicky hned do první poloviny alba. Na tu druhou zbyly už jen melancholické melodie s prvky jazzu, které jsou sice hudebně zajímavé, ale po chvíli prostě začnou nudit.

Amy Winehouse - Lioness: Hidden TreasuresNic z toho však zjevně nevadí Amyiným fanouškům. Ti z Lioness: Hidden Treasures udělali hit posledního týdne; v Anglii se žádná deska neprodává lépe.

Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures
Vydavatelství:
 Universal Music
Celkový čas: 45:13
Seznam skladeb: Our Day Will Come, Between the Cheats, Tears Dry, Will You Still Love Me Tomorrow, Like Smoke (feat. Nas), Valerie, The Girl from Ipanema, Half Time, Wake Up Alone, Best Friends, Right, Body and Soul (feat. Tony Bennett), A Song For You