Kuchařce Kelis to v retro zástěře nečekaně sekne

kristinabila

Hey guy! Are you hungry? My mom made food, zní dětským hláskem na nové desce Kelis, kterou prozaicky pojmenovala Food. Na novince definitivně praštila s tanečními beaty a vrátila se k hudbě, na níž vyrostla. A tak je tu výtečná nahrávka s chutí soulu, retra i funku.

Kelis je proměnlivá jako chameleon. S albem Food dokázala, že každý žánr jí voní odlišně a ona je má všechny stejně ráda. Těžko sice konkurovat předchůdkyni Flesh Tone, díky níž začala platit za ženu, která se nebojí riskovat a experimentovat, Food v pestré produkci Davida Siteka z kapely TV On The Radio je však samostatná jednotka a ve zpěvaččině diskografii září jako hvězda.  

Poslechněte si Kelis v Youradiu

Ačkoliv se to zpočátku nezdá, je to totiž ta deska, u které si při ranním poslechu řeknete nic moc a odpoledne se přistihne s melodií na rtech. Kelis se do hlavy vkrádá tiše a nenuceně, ale o to silněji; retro tu podává po svém, takže nemá smysl srovnávat ji s Amy Winehouse a vlastně ani s kýmkoliv jiným. Tohle je zkrátka originál od kořeněných žebírek (Jerk Ribs) až po sušenky s polevou (Biscuits´n´Gravy).

Čtyřiatřicetiletá zpěvačka má nádherně zastřený hlas, který jako by byl zrozený pro vznešené balady typu Dreamer. Její zpěv v sobě skrývá něžnost, dravost, naléhavost, dokáže si poradit i s vybrnkávanou Bless the Telephone z repertoáru britského písničkáře Labi Siffreho. Do textů vložila sebe a vypráví třeba o tom, jak ji táta během vyrůstání v Harlemu učil, aby ve všem hledala melodii. Byl totiž jazzman a dceři předal cit pro Kelis - Foodafroamerický feeling, což na desce jasně demonstruje.

Třináct skladeb není málo, laťka je ale nasazená zatraceně vysoko. K tak vyrovnané desce ušla Kelis neuvěřitelně dlouho cestu. Její slova I became a runner sedí naprosto přesně.

Kelis – Food
Vydavatelství:
Ninja Tune
Celkový čas: 50:05
Seznam skladeb: Jerk Ribs, Breakfast, Forever Be, Floyd, Runner, Hooch, Cobbler, Bless the Telephone, Fish Fry, Change, Rumble, Biscuits´n´Gravy, Dreamer

Témata:,