Kulturní tip: Vyrazte na Zlomvaz festival!

Redakce

Žena. Volnost. Svoboda. Matka. Domácnost. Ztráta iluzí. Sexuální objekt. Klec. Chtíč. Beznaděj. Smrt. Přesně tato slova napadají při zhlédnutí představení s názvem Dressing Room od studentů UFRJ School of Fine Arts v Brazílii v rámci festivalu Zlomvaz.

Tento festival nabízí k vidění celou škálu zajímavých projektů od autorů z celého světa a Dressing Room zaměřený na postavení ženy v sexistické společnosti byl rozhodně jedním z nich.

Genderová otázka je více než aktuálním tématem. Jsou ženy pouze matkami? Manželkami? Sexuálními objekty? Nebo víc? Zhruba 20 minutové one woman představení jakoby vykreslovalo vývoj a postavení ženy ve společnosti. Spojení pohybu, mimiky, zapojení diváků a hudby za nulového použití slov skvěle podkreslilo její jednotlivé životní etapy.

Ze začátku je žena svobodná a volná jako pták. Může si dělat prakticky, co chce. Hlavní představitelka tančí po celém volném prostoru Jungmannova náměstí, komunikuje s okolím, užívá si každého kroku. Pak přichází fiktivní muž, rodina a s tím domácnost. Žena ztrácí iluze, částečně svobodu. Její pohyb už není tak volný, je daný, pták má přistřižená křídla. Dřez, linka, praní, výchova…Kde je ona? Ve třetí fázi se žena stává sexuálním objektem. Bez svršku, s malým korzetem. Obruč, která původně rozšiřovala sukni a dodávala iluzi volnosti, se stává sítí, jakmile si ji žena vytáhne kolem těla. Je ptákem, ale v kleci – zavřená, sama, nikdo ji neslyší, protože ona nevolá. A pak přijde beznaděj. Žena klesá k zemi, několikrát se zatřese a je konec. Smrt. Ptáčka lapili.

Je neuvěřitelné, jak dokázala jedna žena v tak krátkém časovém úseku vyvolat tolik rozličných emocí. Toto představení by mohlo být inspirací pro další takováto díla. A co my víme, třeba nás další podobná čekají v následujících dnech festivalu Zlomvazu. Takže neváhejte a vyrazte za kulturou J.