Kylie Minogue, bohyně letošního léta

Jana-Moravcova

Kylie je bojovnice. Vydobyla si zpět zdraví, když se poprala s rakovinou prsu, a s albem X (2007) také místo ve světových hitparádách. O zachování jména v žebříčcích zasloužila nejen ona sama, ale i Stuart Price, exkluzivní producent jejího jedenáctého novinkového alba Aphrodite. Název desky je výstižný, mnozí totiž považují Kylie za stejnou bohyni krásy, jakou bájná Aphrodita byla. S nadpozemskou lehkostí se na zemi snáší i její novinkový elektropop.

Aphrodite blonďaté krásky Kylie Minogue má plynule navazovat na předchozí jubilejní desátou, tři roky desku X. Při vzpomínce na celosvětově úspěšný singl 2 Hearts bychom o tom mohli pochybovat, jasnější představu o podobě novinky ale už dává skladba The One, která se nese v podobném duchu jako většina z dvanácti tracků na nejnovější placce.

The One

Mezi Goldfrapp a bohyní tanečního parketu
Zpěvaččin hitově jasný singl All the Lovers potvrdil předpoklad, že deska Aphrodite rozhodně nebude pro (i nezaujaté) příznivce Kylie zklamáním. Pilotní singl zní nadpozemsky lehce a tak trochu připomíná novou vlnu elektropopu londýnských Goldfrapp z posledního CD Head First. Tahle inspirace budiž  po zásluze pochválena. Kylie jakožto dámě s velkým D by totiž ani trochu neslušel agresivní elektropopo a dance music, které jsou ve světě zrovna in. Příklad: Skladba Too Much.

All the Lovers

http://www.youtube.com/watch?v=zixQYDeRtzI

Na desku X nenavazuje Kylie jen hudebně, ale i spoluprací s producenty Calvinem Harrisem a Kishem Mauve. Kromě nich je však seznam všech lidí, kteří se podíleli na Ahrodite, až příliš dlouhý. Muži kolem Kylie si ale za zasluhují uznání za kolektivní spolupráci, v tak velkém počtu se jim mohla povést dokonalá splácanina. Kylie ale spolu s nimi nabízí nevídaně svěží mix v tanečním albu, který kompaktně velmi dobře funguje.

Třičtvrtě hodinové „disco Kylie“ začíná jak jinak než singlem All the Lovers. Aby se pořadí nějak nekomplikovalo, právo druhého singlu dostala druhá skladba z desky Get Outta My Way. I ta je elektronická tak akorát, aby nerušila. Zaskočit na drink povolí tancechtivým až pátá Everything Is Beautiful, nejslabší skladba desky; je unylá, nevýrazná a bez šarmu.

Better Than Today naživo

S polovinou alba ale bohužel neztrácí dech jediná skladba, nýbrž  celá deska. Chvíli se zdá, jako by autoři vyčerpali všechny nápady na chytlavý velehit All the Lovers. Pověst jim zachraňuje ani hravá Better Than Today, která při troše soustředění připomíná glamrockově bláznivé

) je s kytarovým intrem a zpěvem výraznějším než melodie jiná káva. Chytlavý rytmus a bárbínkovský feeling je u Kylie to pravé.

Kylie Minogue - AphroditeKylie Minogue se vrací ve velkém stylu. Jediné, co bychom jí mohli vytknout, je absence originality ústředního motivu. I proto se Aphrodite zřejmě nestane zásadním albem roku 2010. Proč byla ale nemohla figurovat mezi letošními počiny léta? Víc než svěží elektropop bez zbytečných chyb se v současném vedru (a na světových diskotékách) vždycky hodí.

Kylie Minogue – Aphrodite
Vydavatelství: EMI/Virgin
Celkový čas: 43:22
Seznam skladeb: All the Lovers, Get Outta My Way, Put Your Hands Up (If You Feel Love), Closer, Everything Is Beautiful, Aphrodite, Illusion, Better Than Today, To Much, Cupid Boy, Looking For An Angel, Can’t Beat The Feeling

 

Témata: