Lady Gaga se nevytáhla. Druhý pražský koncert byl průměrný

josefmartinek

Když k nám Lady Gaga v roce 2010 dorazila poprvé, bylo to v době, kdy bořila hitparády s prvním albem The Fame, šokovala jedním podivným kostýmem za druhým a všichni chtěli ten zázrak, jemuž se předvídala role nové Madonny, vidět. O to smutnější byl pohled na její druhou českou štaci: v pražské O2 areně tentokrát ani zdaleko nebylo plno a zpěvačka musela diváky neustále pobízet k potlesku.

Put your hands up, motherfuckers, řvala Lady Gaga na publikum už po první písničce – titulním songu loňské desky ARTPOP. Tu předvedla Matka příšerek naživo skoro celou, což je sice chvályhodné, ovšem vzhledem ke slabšímu komerčnímu úspěchu alba nepříliš logické. Zatímco při odehrání novinek typu módou inspirované Donatella vládlo v hale kromě kotle pod pódiem hrobové ticho, hity jako Poker Face, Just Dance nebo Telephone znali všichni. Překvapilo, že z nich zazněly jen úryvky, které Gaga nacpala do medley.

Dalo by se pochopit, kdyby k takovému kroku přistoupila ke konci vystoupení, aby směsicí hitů pomohla vrcholící atmosféře. Ale proč medley zařadila po páté písničce, zatímco koncert končil širší veřejnosti nepříliš známými novými kousky, zůstává záhadou.

Poslechněte si Lady Gaga v Youradiu

Lady Gaga na pódiu předváděla běžný popový standard: přivezla s sebou propracovanou scénu, po níž obíhala skoro celou arénu, extravagantní převleky, které byly tak divné, že se slovy těžko popisují, a slušně zpívala, i když zvukař se nevyspal zrovna nejlépe. Koncertu přesto chyběl moment překvapení; skoro se až zdálo, že Gaga už svůj potenciál překvapovat zcela vyčerpala a show, již předvedla, by zvládla kdejaká popová zpěvačka. Nejlepší momenty tak přišly s baladami, které zpěvačka zpívala jen s klavírem. Když na chvíli upustila od přeleštěné popové show a dala srdceryvnou Dope, rockovou baladu You And I a upravenou verzi hitu Born This Way, arénou se její sytý hlas rozléhal tak, že nejednomu divákovi nejspíš přeběhl mráz po zádech.

Bad Romance v Praze v roce 2010

Ani v komunikaci s publikem osmadvacetiletá Američanka nijak nezářila: její motivační proslovy o oslavě lásky a lidské kreativity už jsou totiž rovněž dávno známou součástí vystoupení. Druhý pražský koncert Lady Gaga zkrátka nenabídl nic, co by ho vytáhlo ze škatulky lepší průměr. A to záměrně nekomentujeme otřesné předskokany Breedlove and Chew FU a Lady Starlight, kteří se ukázali v roli DJs. 

Proto se nebylo čemu divit, když se po největším hitu Bad Romance – tři písničky od konce – začali z O2 areny trousit zástupy lidí, spěchajících na noční spoje, které by jinak kvůli tomu, že Gaga začala o hodinu později, nestihli. V singlu Applause sice popová ikona minulých let mezitím zpívala, že touží po potlesku, zasloužila si ho ale tentokrát spíš jen vlažný.

Lady Gaga
Praha, o2 arena, 5. 10. 2014

Témata:,