Lana Del Rey: Nevěstka se způsoby královny

chocobo

Nečekaný úspěch instagramového indie ploužáku Video Games vystřelil americkou zpěvačku Lanu Del Rey do nejvyšších pater hitparád. Následovaly dvoumiliónové prodeje alba Born To Die a kariéra nové hvězdy byla na světě. Prohlášení, že se zpěvačka na debutu umělecky vyčerpala a více už toho nenatočí, jí nakonec nezastavilo - vydává nové EP Paradise se zajímavým dozvukem prvotiny.

Velký debut Born To Die novodobé pokračovatelky Nancy Sinatry se skvěle ujal, a jelikož na novou desku je stále brzy, dočkal se vylepšené verze. Born To Die: The Paradise Edition pojímá původní nálož a další disk Paradise (přečtěte si recenzi) s osmi novými položkami.

Pracovitá Lana Del Rey tak má s novou kolekcí zálusk sestřelit dvě mouchy jednou ranou; jednak bylo třeba přijít s něčím novým na předvánoční trh, reedice zároveň ventilovala přetlak z umělecké nadprodukce. Jen za poslední měsíce totiž Laně na internet uniklo přes šedesát demo nahrávek a mezi nimi i většina novinek z Rajské edice.

http://www.youtube.com/watch?v=yq3yT8CkPzY

Soudě podle zvuku a zaměření finální nahrávky se zdá být moudrým rozhodnutím nevydat Paradise jako samostatnou druhou deskou; pokud si novými tracky proložíte původní album, pravděpodobně jen stěží rozlišíte, které jste ještě neslyšeli. U reedice se to dá tolerovat, u eponymní desky už by to byl handicap.

Při starém tedy zůstal akcent filmových aranží (rozmáchlá American) a smyčců, zapamatovatelné melodie, pomalá tempa, nízké i éterické polohy (překrásná Bel Air) a retro nádech. Přesto Lana nenudí; ať už jde o sprostý text skladby Cola (má kundička chutná po pesi-cole/oči mám rozevřené jak vaginy panen) nebo o občasné doteky elektroniky.

Poslechněte si Lanu Del Rey v YouRadiu

Když se navíc v singlu Ride rozhodne bezděčně a zcela nepokrytě okouzlit velkolepou produkcí, dojde vám, že celý ten humbuk kolem zhýralé dcery milionáře není náhodný. Lana Del Rey totiž umí jako by nic to, co Born To Die: The Paradise Edition v současné době žádná jiná popová princeznička: napsat hit, obsadit do něj živé nástroje, podmalovat ho lákavým retrem, dostat z něj jedinečný zvuk a ještě u toho vypadat tak, jako kdybyste se zrovna dívali na Video Z Ráje.

Lana Del Rey – Born To Die: The Paradise Edition
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 60:49 + 33:06

Seznam skladeb:

CD1: Born To Die, Off To The Races, Blue Jeans, Video Games, Diet Mountain Dew, National Anthem, Dark Paradise, Radio, Carmen, Million Dollar Man, Summertime Sadness, This Is What Makes Us Girls, Without You, Lolita, Lucky Ones
CD2: Ride, American, Cola, Body Electric, Blue Velvet, Gods And Monsters, Yayo, Bel Ai
r

Témata: