Legenda jménem Lunetic se vrací


Na přelomu tisíciletí pobláznili téměř každou -náctiletou slečnu, dokázali vyprodat největší koncertní haly v Čechách i na Slovensku, způsobili takovou mánii, jakou jiná česká kapela nepamatuje. Kdo? LUNETIC. Čtyři mladíci, Vašek Jelínek, David Škach, Aleš Lehký a Martin Kocián se perfektně trefili do mezery v českém showbyznysu, když v roce 1998 vydali první singl Máma.

Chlapeckým kapelám se u nás do té doby příliš nedařilo. A přitom stačilo málo – dát dohromady svalnaté fešáky, kteří umějí trochu zpívat, dobře tancovat, ale hlavně mile vystupovat, a úspěch byl na světě! S jednoduchými písničkami o lásce Lunetici bourali hitparády, jejich koncerty i autogramiády doprovázela záchranná služba, aby z obrovského davu fanoušků vytahovala omdlévající jedince (pro mladší ročníky: podobnou mánii, i když zdaleka ne tak mohutnou, rozpoutala např. skupina Tokio Hotel). Na každém kroku hlídali bodygardi. Debutové album Cik-cak (1998) překonalo rekord v počtu prodaných kusů (skoro 250 000), takže brzy vyšla jeho platinová edice. Jenže… Kolik fanoušků, tolik zatvrzelých odpůrců (zvlášť na internetu rychle přibývaly webovky  s označením antilunetic).

Bulvár zveřejňoval jednu aféru za druhou. Mezi nejvíce propírané patřil skandál s Daliborem Kaplanem alias „utajovaným členem kapely Lunetic“. Fanynky doslova šokovala informace, že Lunetici ve skutečnosti neumějí zpívat, a jejich debutové album musel vyšperkovat objednaný vokalista (již zmiňovaný Kaplan), který nazpíval podstatnou část všech songů. Druhé album Nohama na zemi (1999) mělo všechny spekulace vyvrátit. Ať tak, nebo tak, o zpěv více méně nešlo.

Skupina Lunetic byla hlavně výborným prodejním artiklem. V dobách největší slávy kluci propagovali prakticky cokoliv (od sladkých bonbónů po značku kosmetiky na problematickou pleť), zaručeně zvyšovali náklady časopisů (věrné fanynky hojně zkupovaly i magazíny pro zahrádkáře – prostě všechno, kde se objevila třeba jen fotka jejich miláčků) a v televizi moderovali prestižní hitparádu ESO. V anketě Český slavík obsadili Lunetici v letech 1999 a 2000 shodně třetí místo v kategorii Skupina roku.

Po vydání třetího alba Časoprostor (2000) začala sláva Luneticu upadat. V roce 2002 se kluci rozešli. Těžko říct, jestli za to mohla drogová aféra Martina Kociána, nebo se možnosti kapely definitivně vyčerpaly. Každopádně éra kapely Lunetic skončila a členové se vydali vlastní cestou.

Teď se vrací! Deset let po vydání mega úspěšného hitu Máma skupina ohlásila dvě vzpomínková vystoupení – 5. prosince zahraje v libereckém klubu Líbímseti (http://web.libimseti.cz/club/akce), o den později v Kamikaze Clubu na pražské Štvanici (http://www.kamikazeclub.cz/). Pro Prahu platí, že lístky neseženete v předprodeji, ale na místě od 20 hodin za 300 korun. Do klubu se vměstná omezený počet 1000 osob. Za podívanou v Liberci zaplatíte 200 Kč, předprodej odstartuje co nevidět – bližší informace zveřejní webové stránky libereckého klubu. Součástí vystoupení bude křest DVD s největšími hity.

O tom, že kapela chystá návrat, se spekulovalo už dlouho. V jednom rozhovoru ale Martin Kocián uvedl, že come-back jako takový je nejistý – zatím prý nevědí, jestli ho chtějí (http://tn.nova.cz/red/hudba/lunetic-zase-zahrajeme-ale-comeback-je-hodne-nejistej.html). Fanynky mají jasno a na internetu se znovu rozvířila debata mezi dvěma znepřátelenými tábory – Lunetic ano, nebo ne? Uvidíme, jestli mají co nabídnout.

Lunetic – Dotyky

http://www.youtube.com/watch?v=tOJ11AICXrM

Aféry, které otřásly skupinou Lunetic

1999

Dalibor Kaplan tvrdí, že nazpíval téměř celé album Cik-cak, konkrétně tři vokály ze čtyř (kromě pasáží Vaška Jelínka a rapu Martina Kociána). Lunetici přiznávají, že jim Kaplan vypomáhal. Následující album Nohama na zemi natáčejí bez vokalistů, aby rozptýlili pochybnosti o mizerné kvalitě svého zpěvu.

2000

Martin Kocián je obviněn z trestného činu navádění k vydírání, kterého se měl dopustit v roce 1994. Soud ho nakonec zprošťuje obžaloby.

2001

Objevují se první informace o závislosti Martina Kociána na pervitinu.

2002

Vašek Jelínek prohlašuje, že se ho někdo pokusil znásilnit.

2003

Sestra Martina Kociána Linda je zavražděna na Kanárských ostrovech.