Drze upřímná Lily Allen zaslouží na novince korunu

kristinabila

Londýňanka Lily Allen nám ještě nikdy nepřipadala tak odvážná a mile drzá. I když vyhrožovala, že se za mikrofon jen tak nevrátí, naštěstí to dlouho nevydržela. A fanoušci můžou oslavovat. Nová deska je prostě skvělá.

Lily Allen před pěti lety prohlašovala, že se do hudebního byznysu dokonce nikdy nevrátí. Skoro se zdálo, že se dvojnásobná matka našla v domácnosti a bude ticho po pěšině. Byla by ale škoda, kdyby její ostrý jazyk zůstal za zuby. Lily je zpátky jako Sheezus a korunu si opravdu zaslouží.

Dokázala se totiž vrátit se vší parádou. Na její třetí studiovce nechybí vůbec nic, a ačkoliv je úsměvné, jak občas popírá a vykrádá sama sebe, dokáže zabavit jako málokdo. V úvodní Sheezus se sice lehce trefuje do svých kolegyň, sama ale přiznává, že má trochu strach, jak to všechno vyjde. Lily si byla vědoma toho, že se nemohla jen tak postavit za mikrofon a udělat navlas stejnou práci jako předtím. Proto si víc zvukově vyhrála a zkombinovala mnohem víc hudebních žánrů než kdy předtím (country, pop, electro, hip hop atd.).

Rodačka z Londýna je jako vždy upřímná až na kost, a proto jsou to právě texty, které baví nejvíc. Uhodli jste, nemá smysl poslouchat cenzurovanou verzi, protože polovina slov by zmizela. O to víc překvapí, že Allen umí vytvořit krásnou romantickou písničku, ačkoliv o stopu předtím vyzpěvovala o čuňárnách nejvyšší kategorie. Její upřímnost je osvěžující, a tak se na ni lze jen těžko zlobit, že se občas pokrytecky naváží do branže, do které se vlastně rozhodla dobrovolně vrátit.

To platí i o tom, že se zvukově inspirovala u svých popových kolegyň (třeba Our Time zní lehce povědomě – jako We Can´t Stop od Miley Cyrus). Trendy sledovala pečlivě, a tak se nebála přiostřit s elektronikou, díky čemuž vznikly její doposud nejlepší skladby URL Badman a Wind Your Neck In (ovšem pouze na deluxe edici), kterých by se mohla držet i do budoucna. Lily má zkrátka talent na chytlavé melodie, což dokázala už v singlech Hard Out Here i Air Balloon. Za nervy netahá ani rozjuchaná country As Long As I Got You, což se ovšem nedá říct o ukníkané Somewhere Only We Know (původně od Kean), která se v Británii stala hitem.

Sheezus nabízí nekonečnou škálu zábavy a je na ní neustále co objevovat. Je jedno, co si o této desce kritici řeknou, její fanoušci si ji ale musí zamilovat. Lily ještě nikdy nebyla tak odvážná ani smělá – a to je dost co říct.

Lily Allen – Sheezus
Vydavatelství: Parlophone
Celkový čas: 49:40
Seznam skladeb: Sheezus, L8 CMMR, Air Balloon, Our Time, Insincerely Yours, Take My Place, As Long as I Got You, Close Your Eyes, URL Badman, Silver Spoon, Life for Me, Hard Out There, Interlude, Somewhere Only We Know

Témata: