Noví Linkin Park: Překlikni dál a plácnu tě přes prsty!

Jana-Moravcova

„Přestaňte překlikávat mezi jednotlivými skladbami, užijte si tuhle desku od začátku do konce!“ Přesně tohle vzkázali američtí rockeři Linkin Park svým fanouškům. Jejich očekávaná novinka A Thousand Suns je natolik kompaktní záležitost, že byste si neměli kazit zážitek přeskakováním jednotlivých partií. I když vás tisíc sluncí v podaní amerických nu-metalistů možná dost překvapí.

Dva dny před vydáním nové desky A Thousand Suns uvolnili Linkin Park na svém profilu k poslechu celý setlist. V prostoru pro přehrávání muziky ale najdete jen jeden track nazvaný A Thousand Suns: Full Experience. Skladba má 47 minut a při první kontaktu s novinkou vás tak čeká celé album od začátku do konce. My na Kouli ale kromě soustředěného poslechu doporučujeme ještě jednu věc: zkuste se vykašlat na nároky. Čtvrtá studiová deska totiž asi nebude to, co byste od Linkin Park čekali.

Linkin Park, jak je neznáme
A Thousand Suns je na podobnou kapelu skokem do nových vod. Zvláště pokud si uvědomíme, že začínala jako velký průkopník stylu zvaného nu-metalu a ještě minulé, tři roky staré album Minutes to Midnight, rozhodně neznělo ořezátkově.
Něco málo z tvrdých rifů sice najde i na novince, ale kde že loňské sněhy jsou (Mike Shinoda si třeba zarapuje ve skladbě When They Come For Me, klasický nu-metal všal zapomeňte.) Spíše než o rap, tak typický pro tenhle hudební styl, jde ale o rockhopové pokusy v rámci celé skladby. Pánové hojně experimentují hlavně s elektronikou a exotickými elementy a zmíněná skladba se nese v rockově laděném orientálním rytmu. V podobně scénické atmosféře se pohybuje celý deska, od intra The Requiem, které plynule přechází v další a další skladby.

http://www.youtube.com/watch?v=ZBj1Kbyk0bs

Nových dimenzí objevíme na desce celou řadu. V Robot Boy nás pánové přenesou zdvojenými vokály až do dob popových boybandů devadesátých let. Obzvláště zpěvák Chester Bennington umírnil svoje ukřičené hlasivky a zpívá vyklidněným medovým hláskem. Pracuje s výškami, které netlačí silou, a zpívání si vychutnává daleko víc než v minulosti. Skladby jako Waiting For the End (

), doprovázená španělkou a klavírem.

Linkin Park a The Catalyst

Rockery a pravověrné fanoušky Linkin Park novinkou pravděpodobně zklamou. Zastírat překvapení a mít ústa otevřená nevěřícným úžasem by bylo čisté pozérství. Z desky nicméně čiší hravost, radost z muziky a koncepční duch, který dotáhl nahrávku i přes obrovské množství stylů a překvapivých prvků k celistvé dokonalosti. A Thousand Suns je odvážný počin, který si zaslouží potlesk za experimenty.

Linkin Park – A Thousand Suns
Vydavatelství:
Warner Music
Celkový čas: 47:56
Seznam skladeb: The Requiem, The Radiance, Burning In The Skies, Empty Spaces, When They Come For Me, Robot Boy, Jornada Del Muerto, Waiting For the End, Blackout, Wretches And Kings; Wisdom, Justice, And Love; Iridescent, Fallout, The Catalyst, The Messenger

Témata:,