Love and Dance je slušná dvouhodinová taneční zábava

Stefan-Titka

Polský film se v českých kinech zas tak často nevidí – natož ještě s taneční tématikou. Jako by se Poláci snažili přesvědčit, že nejsou jen zemí filmových klasiků Wajdy, Hollandové nebo Kieslowského, posílají do kin energický pokus o „americký“ příběh v tanečních rytmech pro mladé. O tanci, o lásce a o všem ostatním, co v podobných filmech očekáváte.

Základní půdorys filmu Love and Dance je přes kopírák převzatý z filmů á la Let´s Dance a jemu podobných. Máme tu mladou, sympatickou hlavní dvojici, která se do sebe zamiluje, překoná překážky a na závěr se políbí – nejlépe při západu slunce. Máme tu i zdánlivého outsidera, který se vyšplhá na vrchol, máme tu tréninkové montáže a je tu i rodinné drama s happy endem velikosti stodoly. Love and Dance prakticky nemá čím překvapit, protože všechno už jste stokrát viděli jinde.

Film, který svůj americký „vzor“ předčí
Bude to znít možná divně, Love and Dance ale přesto důsledně kopírovaný americký model v mnohém předčí. Ani ne tak v tanečních sekvencích (s kolísavou úrovní), jako spíš v těch méně nápadných scénách. Tam, kde aLove and Dancemerický film s podobnou tématikou obvykle ztrácí dech a vyčerpá se efektními tanečními čísly, Love and Dance dokáže díky sympatickým hercům udržet pozornost i v banálních scénách a nespadne do směšné karikatury. Postavy působí na zažité standardy poměrně plasticky a i samotný příběh se všemi dějovými liniemi tím pádem většinu času funguje.

Podívejte se na ukázky z filmu

Vizuálně je na tom snímek hodně slušně, i když tanečním scénám k dokonalosti něco chybí (a nejsou to další střihy nebo zpomalovačky, kterých je tu někdy možná až moc). Neuškodilo by také jeden nebo dva výstupy prokrátit – zhruba po hodině se totiž film skoro zasekne na diskotéce a zapomene vyprávět, což způsobilo mimo jiné i nabobtnání stopáže na dvě hodiny. A to pro tenhle žánr není úplně obvyklé.  

Polský film Love and Dance i přesto ukázal, že licenci na taneční filmy nemusí mít jen Amerika. Sice nic nového neobjevuje, ale na ty dvě hodinky spolehlivě zabaví.

Love and Dance
Polsko, 2009, 123 min

Režie: Bruce Parramore
Hrají: Mateusz Damiecki, Izabella Miko, Violetta Arlak, Katarzyna Figura, Roma Gasiorowska a další
Premiéra v ČR: 12. listopadu 2009