Luno: Litato a další studené příběhy o lásce

Hana-Slivova

Kdyby Alenka z říše divů Carolla Lewise uměla zpívat, dost možná by zněla jako Ema Brabcová na dvou deskách, jež natočila se svou kapelou Luno. Ta aktuální, Litato, vyšla nedávno a Luno na ní zní o trochu přístupnější než na debutu. Ledový hlas Emy Brabcové, který jako kdyby se na desku snášel odněkud seshora, ale poslech tak trochu komplikuje.  

Druhá deska kapely Luno Litato je vlastně čtyřpísňové EP s přidanými akustickými verzemi. Každou skladbu napsal jiný člen, závěrečné aranže pak měl na starost basák Šmity. Deska podle jeho slov nepoznala studio, nahrávalo se doma a na chalupě.

I kdyby ale deska vznikala u moře nebo hluboko v lese, bude to v případě Luna více méně jedno. Chladný monolit v podobě hlasu Emy Brabcové, jehož barva ani poloha se od dob začátků s kapelou Roe Deer na konci devadesátých let v podstatě nezměnila, totiž z Litata dělá jedno velké ledové jezero.

Je to škoda, protože pod krustou to tepe; nová deska je melodicky i aranžérsky přístupnější než debut Luno, z nekonkrétních, rozmazaných ploch se klubou jasné, ale nevtíravé a o to zajímavější melodie. Stačí přeskočit třeba na Ankle Deep In a Swamp Of Lies, ve které Ema posadila hlas o trochu níž, a z písničky se rázem stává křehce naléhavá skladba, která stojí za opakování.

Jenomže zdání klame. Titulní písnička Litato, zajímavě vymyšlená syrová skládačka zvuků, by sice klidně mohla fungovat jako soundtrack k napínavému severskému hororu, Emin vokál ale jako kdyby celou dobu vykřikoval, kdo že je tu vlastně vrah. Jako ostrý nůž pak řeže i v akustickém Litatu, postaveném na lince kontrabasu a klavíru, ale i v Target Fish, jejíž refrén ukazuje, jak příjemná písnička by to mohla být, kdyby v ní Ema trochu obrousila hrany.

Fanoušci hudby Roe Deer, Khoiby i aktuálně naladěných Luno budou s Litatem pravděpodobně spokojeni; melodie, zvukové plochy i emoce se kapele podařilo nakombinovat tak, že důvod k poslechu by měli mít jak indirockeři, tak alternativci.   

Luno - LitatoNázev Litato je zkratka klíčové věty Love is the answer to all. Škoda jen, že sama Ema zní ve většině skladeb tak, jako kdyby se v ní krve nedořezal. Chuť kutat a objevovat další vrstvy ípíčka tak strmě klesá.

Luno – Litato
Celkový čas: 25:25
Vydavatelství: Vastní náklad
Seznam skladeb: Litato, Target Fish, Ankle Deep In a Swamp of Lies, See You In Water, Litato (unplugged), Target Fish (unplugged), Ankle Deep In a Swamp of Lies (unplugged), See You In Water (unplugged)