Magie ve filmech o Harry Potterovi: Jak se točily vznášející se svíce nebo létající knihy?

Redakce

Jasně, všichni chceme věřit iluzi, že svět Harryho Pottera je vlastně reálný (a někteří z nás pořád čekají na ztracený dopis z Bradavic). Co se ale snímků o brýlatém čaroději týče, tam musela nastoupit magie, kterou dokážou jen filmaři. Podívejte se za oponu...

  • Létající knihy
    V pátém díle Hermiona prochází knihovnou a vrací knihy do polic. Vždy jen zvedne ruku a knížka sama zaletí do poličky. Kouzlo? Kdepak! Jen spousta schovaných lidí s rukama v zelených rukavicích, které byly následně odstraněny.
  • Vznášející se svíčky
    Osvětlení Velké síně je půvabné a hlavní zásluhu na tom mají stovky svíček, které se jen tak vznáší nad hlavami studentů. Během natáčení prvního dílu to chtěli tvůrci udělat pěkně postaru – zavěsili svíce na dráty. Ty ale bohužel žár nevydržely a svíčky padali hercům přímo na hlavy, a tak musely být do filmu dodělány digitálně.
  • Velké hostiny
    Také jste studentům Bradavic záviděli všechny ty lahodně vypadající dezerty na velkých hostinách? Inu, většina z nich byla vyrobena z lakované pryskyřice. Jen něco málo bylo jedlé, a to museli herci spořádat. Fakt oběť!
  • Učebna lektvarů
    Určitě jste si všimli, že se ve filmech rok od roku zvětšovala – to bylo pochopitelné, tvůrci tam potřebovali nacpat víc a víc herců. Zaregistrovali jste ale všechny ty lahvičky, co měl profesor Snape v policích? Producenti dostali za úkol posbírat co nejvíc podivností a bizarních věcí a nacpat je do nich. Našli byste tam třeba chomáče vlasů nebo kosti na vyhození, které posbírali od řezníků.
  • Obr Hagrid
    Aby Hagrid vypadal opravdu velký, měl nejenom hodně vysokého dvojníka, ale pro jeho scény byl set postaven ve dvou verzích – v malé a velké. Ve větší vypadali ostatní herci normálně, v té malé pak Hagrid působil obřím dojmem.
  • Ohnivý pohár
    To jenom taková zajímavost – byl ručně vyřezán z jednoho jilmu a měří 1,8 metru. A když už jsme u dřeva, během natáčení bylo použito přes 3000 hůlek.
  • Famfrpál
    Musíme vás zklamat – všechny famfrpálové scény byly natáčeny před zeleným plátnem. Košťata byla přidělána na mechanických ramenech, která umožňovala pohyb a simulovala pohyb, jako by se herci skutečně vznášeli ve vzduchu.
  • Pohyblivé schodiště
    Neposedné schody se natáčely následovně – existovala jedna mechanická maketa v reálné velikosti, na které stáli herci, do velkých záběrů celého schodiště pak tvůrci využili malý pohyblivý model.

Zajímavosti o filmech o Harry Potterovi: Jaké je tajemství Hermionina patrona?

Hermiona nahoře bez: Emma Watson odhodila podprsenku pro Vanity Fair