Manic Street Preachers předvádějí poctivý rockový nářez. Album nemá chybu


Rockové trio Manic Street Preachers z Walesu se po dvou letech vrací se svým již devátým studiovým albem Journal for Plague Lovers. Tentokrát si ale pro fanoušky připravilo opravdovou lahůdku: skupina se totiž rozhodla zhudebnit texty bývalého kytaristy Richeyho Edwardse, který v únoru 1995 zmizel beze stopy a v listopadu 2008 ho oficiálně prohlásili za mrtvého. A výsledek? To album prostě nemá chybu!

Manic Street PreachersPo předchozí komerčně úspěšné desce Send Away the Tigers přichází album, které, jak prozradil zpěvák James Dean Bradfield, nepodpoří Manic Street Preachers žádným singlem. Nemá tedy hitové ambice – a přesto je v něm hitů dost. Na nic si nehraje, přitom nabízí vysokou kvalitu jednotlivých skladeb. Tohle je totiž sebevědomé a pořádně nabroušené rockové album, které je přesně tím, čím chce být – poctou Richeymu Edwardsovi.

Ostřejší zvuk a geniální Richeyho texty
Již od prvních tónů úvodní skladby Peeled Apples je slyšet, že skupina tentokrát přichází s ostřejšími kytarami než u předchozích počinů a že tato poloha jí také sedí nejlépe. Následující Jackie Collins Existential Question Time je asi největší hitovkou celého alba a zaujme i neobvyklým refrénem: „Oh Mummy, what´s a sex pistol?“ Me and Stephen Hawking je zase ukázkou toho, jak má vypadat poctivý glam-rock. Závěrečná balada William´s Last Words, zazpívaná baskytaristou Nicky Wirem, vynikne svou nepopsatelně křehkou atmosférou. 

Ojedinělou záležitostí jsou Richeyho brilantní texty. Dokáží být jaksepatří smutné: již zmiňovaná William´s Last Words odkazuje k sebevražedným myšlenkám a třeba She Bathed Herself in a Bath of Bleach je pravděpodobně inspirovaná Richeyho pobyty v nemocničním prostředí. Na druhou stranu ale dokáží být i vtipné, jak dokazuje text skladby Me and Stephen Hawkins, ve kterém pánové vyvolávají ducha sexuální revoluce.
Journal for Plague Lovers je velmi povedené album, s jeho vyzněním by byl určitě spokojen i Richey Edwards. Navíc je to bezpochyby jeden z horkých kandidátů na rockové album roku 2009.

Poslechněte si Journal for Plague Lovers

Manic Street Preachers – Journal for Plague Lovers
Stopáž:
42:37
Vydal: Columbia
Skladby: Peeled Apples, Jackie Collins Existential Question Time, Me and Stephen Hawking, This Joke Sport Severed, Journal for Plague Lovers, She Bathed Herself in a Bath of Bleach, Facing Page: Top Left, Marlon J. D., Doors Closing Slowly, All Is Vanity, Pretension/Repulsion, Virgina State Epileptic Colony, William´s Last Words  

Témata: