Marilyn Manson: Povedený návrat bubáka

petradamek

Marilyn Manson se oklepali z neúspěchu posledních dvou nahrávek a posílají do světa další, v pořadí už osmý studiový kousek. Jmenuje se Born Villian a čtveřice s navrátivším se kytaristou Twiggy Ramirezem tu čerpá to nejlepší ze svojí minulosti. Zlý muž rokenrolu a jeho banda jsou zpátky!

Marilyn Manson jako hudební umělec už příliš nenadchne ani nepřekvapí. Nejsilnější trojice desek z přelomu milénia Antichrist Superstar, Mechanic Animals a Holy Wood zůstane pravděpodobně navždy nepřekonaná a pokud jde o zmíněné překvapení, vzpomeňte, jakou dostal Manson od fanoušků i kritiky čočku, když se před pár lety na Eat Me, Drink Me s kapelou pokusil o něco nového.

Marilyn Manson je za zenitem i jako bubák. Agrese, krve, sexu, zvrhlých videoklipů, hořících krucifixů a dalších obscénností předvedl během svojí kariéry tolik, že jeho strašení už dnes sotva někoho vyděsí nebo šokuje. Marilyn Manson je ovšem stále ohromně charismatický a zkušený umělec. Tam, kde se nenávratně vytrácí originalita a moment překvapení, nastupují právě zkušenosti a osobitost.

Marilyn Manson v YouRadiu: Poslechněte si desku Born Villain

Nová deska Born Villian je tak trochu sázka na jistotu. Odkazy do vlastní minulosti jsou více než zřetelné. Prakticky všechno, co na desce zazní, jsme už sice od téhle bandy v různých podobách slyšeli, přesto ale nelze mluvit o samovykrádání. Kvartet Marilyn MansonTwiggy RamirezChris VrennaFred Sablan se jen mazácky drží dříve fungujících postupů (po zvukové i kompoziční stránce) a světe div se, funguje to stále.

V nedávné minulosti měli Marilyn Manson problém udržet vyrovnanost celého materiálu až do konce, za to Born Villian má nevýrazných míst minimum. Desku ale netáhnou ani tak silné melodie jako skvělá práce s dynamikou skladeb a jejich gradací.

Ideálním příkladem jsou po sobě jdoucí The Gardener a The Flowers of Evil, v nichž si čtveřice dvakrát vyzkoušela variaci na téma rozvážný úvod s basou a bicími a v polovině skladby mohutný nájezd. Něco na způsob Devour, otevírák poslední desky, pamatujete?

http://www.youtube.com/watch?v=7oq04qLiOAU

Větší část desky se vcelku překvapivě valí ve středním tempu. Příjemným kontrastem jsou syrová a agresivní Hey, Cruel World připomínající rané začátky na způsob Get Your Gun, dále pak klasický radio-friendly singl No Reflection a zejména odzbrojující punkově industriální vypalovačka s věrně nasamplovanými policejními sirénami Murders Are Getting Prettier Every Day. Pozor na okno!

Marilyn Manson - Born VillainBonus? Johny Depp v závěrečném coveru You’re So Vein od Carly Simon. A hlavně zjištění, že Marilyn Manson chytili opět tu správnou slinu.

Přesvědčit se ostatně můžete sami. Marilyn Manson zahrají 15. července 2012 v pražské Lucerně.

Marilyn Manson – Born Villain
Vydavatelství: Cooking Vinyl
Celkový čas: 59:17
Seznam skladeb: Hey, Cruel World, No Reflection, Pistol Whipped, Overneath the Path Of Misery, Slo-Mo-Tion, The Gardener, The Flowers of Evil, Children of Cain, Disengaged, Lay Down Your Goddamn Arms, Murderers Are Getting Prettier Every Day, Born Villain, Breaking the Same Old Ground

Témata:,