Markéta Konvičková mezi panenkou a holkou z baru

Jana-Moravcova

Z popového dítka, které zpívá texty plné klišé, se Markéta Konvičková pokusila na druhé desce přerodit v ženu vampa a dospět. Pokus ale ztroskotal někde na půli cesty. Ke sladké panence z debutu se přidal naprostý opak - hra na vyžilou kurtizánu v baru jménem Kafe, bar a nikotin. Kdo to ale Markétě uvěří? Škoda je to o to víc, že Konvičková zpívá vážně dobře.

Po vpravdě rychlokvašeném debutovém albu Na šňůře perel, které absolventka Československé SuperStar  Markéta Konvičková vystřelila do světa velmi brzy po soutěži, přichází na trh novinková deska Kafe, bar a nikotin. Autorství desky si podle krditů skladeb připisují jiní; a těmto "jiným" se bohužel zpěvačku představit tak, aby to dávalo jednotný tvar, představit nepodařilo.

Dobrá čeština, úsměvně světová angličtina

Kritika tak v případě alba Kafe, bar a nikotin padá na hlavu Markétinému realizačnímu týmu. Ten je totiž zodpovědný za schizofrenní nádech celé nahrávky včetně obalu. Čí desku držíme v ruce? A komu tahle kopretinová panenka (anebo zkušená holka s podvazkem a cigárem v ruce) zpívá? Cítí se jako rocková hvězda, nebo spíš jako popová slečinka?

Poslechněte si Clueless

Instrumentální část desky vznikla v Americe pod vedením producenta Steva Walshe, který pracoval například s Norah Jones, v Praze Konvičková jen dozpívala své party. A právě Markétin hlas a celkový vokální výraz jsou na desce to lepší; Konvičková umí frázovat, je jí rozumět a s češtinou ladí mnohem lépe než s angličtinou, která třeba v Clueless psůobí jako úsměvná snaha o světovost.

Markéta Konvičková – Cizí světy

Bezesporu nejlepším kouskem na albu je singl Cizí světy. Sympaticky odpíchnutá sloka v akusticky -písničkářském duchu se sice v refrénu mění v líbivou popinu, jako odrazový můstek však funguje skvěle.

Jistě, folková nebo písničkářská kariéra sice asi není pro sedmnáctiletou holku příliš sexy (což mimochodem není ani ten kouř, který jde Konvičkové od hýždí na přebalu desky), nicméně jako zpěvačce sedí daleko lépe než jednotvárný rytmus v rádoby rozverné Zapomeň nebo tuctové baladě Zkus mě dál mít rád. Markétina parketa není ani pseudoevropská R´n´B houpačka Zkouším ti psát (s anglickým ekvivalentem Love´s Not Enough).

Poslechněte si Zapomeň

Kafe, bar a nikotin je deska plná rozporů. Po dospělosti ani stopy, zato snahu udělat z holky dospělou, seběvědomou ženu čiší až za hrany obalu. Ani zahraniční produkce nedokázala vyrobit album s většími ambicemi.

Jedinou povedenou přísadou do pejskovskokočičkovského dortu je tak Markétin hlas, který se dokáže popasovat s řadou žánrů. Ty si na Kafi, baru a nikotinu Konvičková tentokrát Markéta Konvičková - Kafe, bar a nikotin vyzkoušela, co tedy pro příště zkusit něco komornějšího, folkovějšího (jako

?), možná snad i autorského? V Cizích světech Konvičková zpívá: Chci cítit co chci já. Šikovná česká kapela a producenti jí s tím příště určitě rádi pomohou.

Markéta Konvičková – Kafe, bar a nikotin
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 36:55
Seznam skladeb: 1. Cizí světy, 2. Smutná, 3. Jen chtít, 4. Zapomeň, 5. Nebudu ti lhát, 6. Zkouším ti psát, 7. Svítá, 8. Kafe, bar a nikotin, 9. Zkus mě dál mít rád, 10. Jenom na pár dní, 11. Clueless, 13. Love´s Not Enough

Témata: