Martin France: Dějepis patřil k mým oblíbeným předmětům


Předloňskou »vánoční Housku« a loňskou »Česko : Slovensko« letos vystřídá již půlkulatý 15. ročník, tentokráte s nálepkou »Duety« a představí se jak klasické dvojice, tak dvojice, které není zcela úplně běžné vidět na pódiích. A právě s Martinem France jsme si popovídali....

Předloňskou »vánoční Housku« a loňskou »Česko : Slovensko« letos vystřídá již půlkulatý 15. ročník, tentokráte s nálepkou »Duety« a představí se jak klasické dvojice, tak dvojice, které není zcela úplně běžné vidět na pódiích. A tak letos uvidíte například legendární duo Kamelie, které budou na této akci zpívat již potřetí, nebo další dvě úžasné dámy české popmusic Marthu a Tenu Elefteriadu, které naopak zavítají na Housku poprvé, tak jako první český muzikálový Dracula Daniel Hůlka nebo tzv. český zpívající kamionista s drsným hlasem Jiří Zonyga, či blonďatý zpívající sexsymbol Kateřina Brožová. Zazpívají i Jarek Šimek, Pavlína Senič, Martin France, Kamila Nývltová, Vlasta Horváth a řada dalších… A právě s Martinem France jsme si popovídali.

Zajímá vás naše historie?
Historie mě vždy zajímala a zajímá. Dějepis patřil k mým oblíbeným předmětům.

Dokážete si představit, že byste bydlel na hradě?
Úplně v pohodě, jen by se v zimě muselo trochu více přitopit, ale lákalo by mě to.

Byl jste už někdy na hradě Houska?
Posledních patnáct let každý rok a dokonce několikrát do roka.

Co se vám letos povedlo?
Vyprodukovat nový benefiční projekt Země zaslíbená – Říp 2013, další ročník
Dětského dne a koncertu Kdo má rád… v jižních Čechách na Martinském mlýně, galavečer Felixe Slováčka k jeho 70. narozeninám v Lucerně a teď finišujeme s přípravami na 15. ročník koncertu Noc s hvězdami na hradě Houska.

Jaký je váš nejoblíbenější duet?
Líbí se mi třeba Say Say Say od Paul McCarney a Michael Jackson nebo třeba Stevie Wonder a Paul McCartney Ebony and Ivory, ale těch fajn duetů je hodně.

Nazpíval jste několik duetů, který z nich považujete za nejpovedenější a s kým se vám nejlépe zpívalo?
Asi zatím nejzvláštnější duet Anděl spásy mám s Janou Kratochvílovou, líbí se mi zatím můj poslední duet s Martinou Balogovou Naše Zem, naše srdce, ale mám jich více například se Sisou Sklovskou, Markétou Hrubešovou, Šárkou Vaňkovou, který teď boduje v hitparádě na radiu Bonton a teď si třeba zazpívám song Miluju a maluju na hradě Houska společně s Kateřinou Brožovou.

Kdybyste si mohl vybrat, s kým byste chtěl natočit duet?
Nevím… je to vždy otázka osobních sympatií, být ve správný čas na správném místě… Nechám se překvapit, jestli mi do cesty nějaký další duet »spadne«.

Proč jste se rozhodl vystoupit na patnáctém ročníku charitativního koncertu na Housce?
Protože jsem zároveň producentem a zkrátka to tam mám rád. Je tam tak nějak zvláštně hezky tajemně.

Jak prožijete druhou půlku prázdnin?
Převážně na chalupě a zároveň v přípravách na další projekty.

A co chystáte pro své fanoušky do konce roku?
Zkusíme přivést na světlo boží ještě dva nové projekty a určitě natáčení nových písní na mé novinkové CD.

Témata: