Martin France: Felix Slováček je bezva chlap, upřímný a přímý!


Muzikant a dirigent Felix Slováček oslaví ve čtvrtek 23. května 70. narozeniny. Den před tím je oslaví se spoustou svých pěveckých kolegů velkolepým koncertem pod názvem Felix 70 v pražské Lucerně. Na koncertě, který se uskuteční 22. května 2013 v legendárním velkém sále pražské Lucerny mimo jiných zazpívají například Karel Gott, Hana Zagorová, Petra Janů, Eva Pilarová, Josef Laufer, Ilona Csáková, Jitka Zelenková, Martin France, nebo Monika Absolonová. A právě Martinu France jsme položili několik otázek na téma Felix Slováček.

Co se vám vybaví jako první, když slyšíte jméno Felix Slováček?
Profesionální muzikant, dirigent, saxofonista a bezva člověk.

Vzpomenete si na vaše první setkání s ním?
To už je tak přes dvacet let, kdy jsem jezdil v programu Dády Patrasové.

Felix je muzikant, skladatel i dirigent – co z toho mu jde podle vás nejlépe?
Všechny tyto disciplíny na mě u Felixe působí jako spojené nádoby a jsou neoddělitelné.

Jaký je podle vás Felix jako člověk?
Bezva chlap, upřímný, přímý, má ohromný smysl pro humor a taky pro ženský cit.

Jak se vám s ním spolupracovalo?
První větší spolupráce proběhla s Felixem přesně před deseti lety, kdy jsem mu s mojí agenturou Martin Production chystal jeho oslavu 60. narozenin také v Lucerně a bylo to velmi fajn. Teď si to po deseti letech zopakujeme znovu.

Proč jste se rozhodla vystoupit na benefičním koncertu k jeho 70. narozeninám?
Protože si Felixe fakt vážím a obdivuji ho a bude to díky skladbě účinkujících takový »malý Silvestr« už v květnu.

A co mu k sedmdesátce popřejete?
Hlavně zdraví, trochu štěstí, neutuchající humor, polibky múzy a dobré lidi kolem sebe.

Kdo je Martin France?
Martin France se narodil v Horním Slavkově, okres Sokolov. Po maturitě odešel do Prahy do nultého ročníku Vysoké školy ekonomické a konkurzem se dostal do taneční skupiny Shock, která spolupracovala s Ivetou Bartošovou, Jiřím Kornem a dalšími populárními zpěváky.
Martinovy umělecké začátky patřily více k filmu (Království za kytaru, Vrať se do hrobu, Kamarád do deště 2 aj.), natočil několik TV inscenací – například: Hostina, Brémská svoboda, Politik a herečka, Borůvkový vrch, také účinkoval v TV seriálech Motel Anathéma nebo Nemocnice na pokraji zkázy. Také účinkoval v mnoha muzikálech: Pippin, Pěna dní, Jesus Christ Superstar, Dracula, Pomáda, Bernsteinova mše, Vlasy, Beatles, Pokrevní bratři. Martin France hostoval 6 let ve Vinohradském divadle ve hře Hostina u Petronia a Hon na královské slunce.
Účinkoval v turné Ivety Bartošové a Karla Gotta. Jako exklusivní host vystupoval na turné Královny popu s Felixem Slováčkem, zpíval na Galakoncertu k 60. narozeninám Felixe Slováčka i na prestižním koncertu Noc v Opeře za doprovodu symfonického orchestru Státní Opery a v roce 2012 si také jako host zazpíval duet Jedeme dál na narozeninovém Galavečeru Petry Janů v Lucerně.
Natočil čtyři CD alba – Sejf je prázdnej, SE-LA-VI, Anděl spásy a V perutích. Získal Zlatou českou dvanáctku za píseň Mademoiselle, ma chére – duet s Markétou Hrubešovou. Dva roky Martin moderoval pořad na TV Óčko Natoč si svůj klip.
V předloňském roce úspěšně absolvoval festival Vastočnyj bazar na Krymském poloostrově v Bachčisaraji, kde mezi čtyřiceti soutěžícími zpěváky obsadil 4.-5. příčku.
V současné době dotáčí nové album, kde se objeví třeba i duet s Martinou Balogovou, spolu s Českolipským dětským pěveckým sborem s názvem Naše Zem, naše srdce, který si na YOU TUBE v prvních dvou dnech poslechlo přes dvacet tisíc posluchačů.
Mezi projekty, které připravila a připravuje agentura Martina France Martin Production je letos 15. ročník benefičního koncertu Noc s hvězdami na hradě Houska, 3. ročník Dětského dne a benefičního koncertu Kdo má rád… na Martinském mlýně v jižních Čechách, v loňském roce v listopadu vyprodukoval narozeninový Galakoncert zpěvačky Petry Janů v pražské Lucerně, teď je v přípravách na květnový narozeninový Galavečer Felixe Slováčka v Lucerně a chystá i 1. ročník koncertu Srdce srdci v Dolních Dunajovicích v září 2013 a vánoční koncert v Lucerně na 16. prosince 2013 Když Vánoce, tak dětem.

Více infa: www.martinfrance.cz

Felix 70 – 22. května 2013, pražská Lucerna
Všichni účinkující vystupují za symbolickou jednu korunu. Na koncertě zazní největší hity sólových interpretů, ale i premiérová dueta v exkluzivních aranžích vytvořených pouze pro tento Galavečer. Celý program bude doprovázet sedmnáctičlenný Big band Felixe Slováčka. Každý z hvězdných hostů připojí ke svému vystoupení i osobní gratulaci. Tento koncert je koncipován i díky sociálnímu cítění Felixe Slováčka a jeho hostů zároveň jako benefiční, neboť 70 korun z každé prodané vstupenky bude v den tohoto koncertu předán nadačnímu fondu Dar sluchu – podpora center kochleárních implantací v ČR a individuální podpora neslyšících dětí, dospělých i seniorů s kochleárním implantátem. Vstupenky v rozmezí 290,- Kč až 1490,- Kč už je možné zakoupit v obvyklých předprodejích. Tento narozeninově – benefiční koncert bude natáčet Česká televize a bude odvysílán do půlky června letošního roku.

 

 

Témata: