Milan Cais z Tata Bojs: Na Akropolis Multimediale dojde i na staré písničky

Hana-Slivova

Tata bojs si pro své fandy nachystali další netradiční koncert. V rámci akce Akropolis Multimediale, populární přehlídky nových médií a technologií v popkultuře, se na pódiu představí nejen oni, ale i tanečníci ze skupiny Dekka Dancers. Těšit se tak můžeme na pohybovou "ilustraci" písniček a také na speciální projekce. "Díky netradiční vizuální koncepci dojde i na dlouho nehrané skladby z Nanoalba i našich starších desek," slibuje bubeník Milan Cais.

Jak bude na koncertě Tata bojs v rámci Akropolis Multimediale vypadat scéna? Prý nebudete hrát na pódiu, ale pod ním.
Scéna bude hodně minimalistická. Dokonce tak, že na ní skoro nic nebude (směje se). Na pódiu bude pouze bílý speciální povrch pro tanečníky z Dekka Dancers, který bude zároveň fungovat jako projekční plocha pro vertikální projekci z provaziště. Tata  bojsStejně tak jako plátno, umístěné klasicky proti divákům. Oba obrazy budou spojené a převrácené tak, že by výsledek měl tvořit zrcadlový obraz jako u vodní hladiny.
Jediný objekt na scéně, který navíc bude hrát jen občas, bude vypouklý tvar pro 3D projekci pravděpodobně mého obličeje. Ten v reálném čase nasnímá mikrokamerka a bude deformován nerovným povrchem tvaru na scéně. Na celé akci se mi zdá nejzajímavější to, že všechny nástroje i my, tedy Tata bojs, budou jako by o schod níž a na stranách, aby měli diváci možnost sledovat taneční a vizuální dění.

Kdo bude autorem projekcí? Ty, nebo někdo jiný?
Projekce budou kombinované. Některé kousky budou dokonce z Nanotour, na těch jsem tehdy pracoval hodně, některé vzniknou přímo na místě a některé jsme už lehce předpřipravili. Všechno bude obsluhovat VJ Clad, se kterým spolupracujeme už dlouho. Použijeme také princip post-reálného času pomocí promítání zastaveného pohybu tanečníků a jeho následné deformace v počítači.

Chystáte do Akropole speciální aranže písniček tak, aby se scénou korespondovaly?
Speciální verze ne, spíš sestavuju setlist tak, aby vybrané písničky mohly fungovat s tímhle nestandardním vizuálním konceptem. Takže dojde i na dlouho nehrané skladby z Nanoalba i našich starších desek.

Tata bojs a Elišce, písnička z Nanoalba

Zmínil jsi tanečníky. Jak jste se dali se skupinou Dekka Dancers dohromady?
S jejím šéfem Tomášem Rychetským se známe už déle. To on, ještě s kolegou Davidem, nám udělal choreografii k představení Nanopicture, inspirované deskou Nanoalbum. O dva roky později jsem pro Tomáše dělal scénografii k jeho menšímu kusu v Národním divadle. Dekka Dancers jsou Tomášovým novým projektem, osm skvělých tanečníků, kteří mají zvládnuté řemeslo, ale s klasickým baletem to ve výsledku nemá až tak moc společného.

Akropolis Multimediale
Kdy:
29. 10. 2010
Kde: Palác Akropolis, Praha 3
Čas: 19:30
Vstup: 400 Kč v předprodeji, 440 Kč na místě
Den poté, 30. 10., vystoupí v rámci stejné akce Cartonnage. Vstup 150, resp. 170 Kč.