Módní ikona Coco Chanel sešněrovaná v korzetu průměrnosti

Stefan-Titka

Změnila pohled na ženskou módu, její značka přežila až do dnešní doby. Módní ikona, která vymanila ženy z načančaných hábitů a upnutých korzetů, aby probudila ženskost v jednoduchých střizích. Ve Francii o ní natočili další film – tentokrát s Audrey Tautou v titulní roli. Jedna věc je jistá: kdyby Coco Chanel ještě žila, těžko by se smiřovala s tím, že film vlastně zosobňuje všechno to, proti čemu celý život bojovala.

V novém snímku Coco Chanel nevzešel z Francie skvost formátu Amélie z Montmartru, i když někteří v to díky tvářičce Audrey Tautou ve skrytu duše asi doufali. Režisérka Anne Fontaine se ani na chvíli nedokáže osvobodit od průměrného životopisného vyprávění, které navíc lajnuje tak předvídatelně a nevzrušivě, že člověku skoro nedochází, co bylo na Coco Chanel tak zajímavého. A to je právě na filmovém zpracování symbolu ženské emancipace nejvíce zarážející. Individualita, která se razantně vymezovala vůči konvencím, vstoupila na filmové plátno ve vleku těch nejobyčejnějších schémat.

Zkreslený obraz nekonvenční ženy
Krátká sekvence z dětství vám možná vysvětlí původ Coco Chanel; ukáže, že vyrůstala jako sirotek. Ale to je asi tak všechno. Scénář Anne a Camille Fointaineových se pak soustřeďuje na tuctový milostný trojúhelník mezi ní, Étiennem Balsanem (Benoît Poelvoorde), se kterým se seznámila během svého působení v nočních podnicích, a šarmantním diplomatem Arthurem Capelem (Alessandro Nivola), přezdívaným Boy, mimo jiné jedním z prvních lidí, kteří ambiciózní návrhářce pomohli na cestě za sny.

Podívejte se na ukázky z filmu Coco Chanel

Scénář jako by se nemohl rozhoupat a jasně říci, kdo Coco byla. Opravdu si máme z filmu odnést obraz ženy, lapené dvěma muži, navíc z velké části na nich závislé (materiálně i duševně)? Nebo ženy, která se tu a tam obléká jako muž či ušmikne kus kravaty? Autorům nelze odpustit, že nebýt znalosti dané osoby, jen těžko by divák chápal, že sleduje příběh nejslavnější módní návrhářky. Tak se projeví teprve v závěru filmu.

Z milionu možností interpretace života Coco Chanel, které člověka napadají, tato zfilmovaná patří někam na konec. Naše hrdinka se přece přátelila s lidmi jako Igor Stravinský, za války byla podezřelá z kolaborace… Přesto tvůrcům přišlo vhodnější zaměřit se na období, které zapadá do kategorie standardních romancí, jakých je v televizi do týdne tucet. Tohle má být portrét konvencemi nespoutané ženy, kterou časopis Time zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí 20. století?

Coco Chanel (Coco avant Chanel)
Francie, 2009,  české titulky
Režie: Anne Fontaine

Hrají: Audrey Tautou, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos  a další
Premiéra v ČR: 25. června 2009