Momentum Jamieho Culluma: Z romantika pohodářem

kristinabila

Čtyři roky se čekalo, než se v nahrávacím studiu Jamie Cullum opět posadí na klavírovou stoličku a potěší své příznivce novou deskou. Úkol měl těžký – překonat fenomenální úspěch posledního a zároveň nejlepšího alba jeho kariéry. Jde ale vůbec The Pursuit trumfnout? Sympatický jazzman se s tím popral celkem vkusně a zrodilo se Momentum.

Kvůli jazzu a swingu se třiatřicetiletý Angličan Jamie Cullum vykašlal na učení a nedokončil tak ani střední školu. Bylo to pravděpodobně nejlepší rozhodnutí, jaké v životě udělal. Jeho genialita v oblasti tvoření hudby se totiž může plnohodnotnému vzdělání v klidu postavit. Cullum na sobě pracuje a neustále se vyvíjí, a proto přistoupil k šesté desce úplně jinak, než k těm předchozím.

Poslechněte si Jamieho v Youradiu

Momentum není tolik intimní, sází spíš na veselé melodie, jednodušší frázování a opakování prostých popěvků. Právě proto je posluchačsky přístupnější. Což ale neznamená primitivní, skladby si drží vysoký standard. Je sice příjemné slyšet Jamieho „v dobré náladě“, jeho největší zbraní ale byly tesklivé balady doprovázené piánem, které by dokázaly pohnout zemí, a těch se na Momentu příliš nedočkáme (první z nich – Pure Imagination – se objeví až v polovině desky). Právě klavírní linky tentokrát ustoupily do pozadí a mezi ostatními nástroji tolik nedominují, což skutečně zamrzí.

Ale co už, Cullum si hraje a je vidět, že ho to nesmírně baví. Je jako chameleon – třeba úvod k When I Get Famous má správný retro nádech, kterým se zpěvák inspiroval u svého jazzového „guru“, pianisty Herbieho Hancocka. Velkým experimentem je bezesporu i předělávka Love for Sale Cole Portera hozená do temného beatu. Příspěvek rappera Rootse Manuvy do skladby sice vůbec nezapadá, téměř šestiminutový song dostal každopádně peprný gangsterský nádech.

Singl Everything You Didn´t Do je sice „obyčejná popina“, přesto celkem poctivě shrnuje vše, co nahrávka reprezentuje: pohodu, rozjařenost a nasazení. V doprovodném klipu Cullum poskakuje za klavírem pomalu jako Mick Jagger za mikrofonem, čímž dodává celé věci na naléhavosti – a právě ona urputnost s jakou do toho jde, je na něm to nejsympatičtější.

Šestá studiovka nenásilně kombinuje jazz a swing s popem. Přes všechna pozitiva ale na rozdíl od své předchůdkyně hudebním světem výrazně neotřese – nemá na to dostatečně výjimečný materiál. Momentum se podařilo natolik, aby u svých fanoušků Cullum neztratil kredit (jako se to třeba podařilo Michaelovi Bublému s posledním „výtvorem“). Deska ale trochu postrádá ono romantické kouzlo, jakým nás Jamie pravidelně obklopoval.

Jamie CullumJamie Cullum – Momentum
Vydavatelství:
Island Records
Celkový čas: 49:17
Seznam skladeb: The Same Things , Edge Of Something , Everything You Didn’t Do , When I Get Famous , Love For $ale (Feat. Roots Manuva) , Pure Imagination , Anyway , Sad, Sad World , Take Me Out (Of Myself) , Save Your Soul , Get A Hold Of Yourself , You’re Not The Only One

Témata:,