Na velkolepou oslavu Tří sester dorazil i Karl s Egonem


Když už se má slavit, tak ať je to pořádný večírek. Tímto heslem se Tři sestry a jejich spřátelené kapely, které o víkendu vystoupily v areálu pražského koupaliště Džbán, rádi řídí. Punkoví Plexis pokřtili výběrové album, na návštěvu zavítala olympijská vítězka Barbora Špotáková i „němečtí“ jazykoznalci Karl a Egon.

Mezi prvními účastníky open-air festivalu zaujala nepříliš tradičním doplňkem – hrou na dudy – novější kapela Pipe and Pints. Pardubičtí Volanti zahráli svůj set na jedničku. Ze saxofonu Zdendy Maška se linuly propracované melodie, zpívající Pavel Milichovský, jak u něj bývá zvykem, ohromoval tanečními pohyby. Doplnit ženský vokál přišla hostující Veronika Chládková.

Páteční večer s legendami českého punku
Plac před pódiem se zaplnil s příchodem české punkrockové stálice SPS. Už tak nepříliš velký hudební prostor se ještě zmenšil kvůli praskajícím strunám na kytaře Zdeňka „Krkavce“ Růžičky. I s vypůjčenou kytarou odehráli SPS své známé písně jako Chaos, Amerika nebo Ruská. Kapela Plexis pod vedením osobnosti punkové hudební scény Petra Hoška letos slaví 25 let existence a vydává Best of album, které na Džbáně pokřtila. Kmotrem byl Hony Haubert z Visacího zámku a publikum si mohlo poslechnout nadupané songy Pidilidi nebo Góóól.

Poslechněte si skupinu Plexis

Po melodickém setu skupiny Plexis gradoval první den festivalové oslavy Tří sester s těmi, co se stali slavnými ještě než začali hrát – kapelou Visací zámek. Hony Haubert recitoval a básnil, z pódia se na rozjařený dav linuly písně Pitomá nebo Traktor. Jak Michal Pixa, tak Ivan Rut se opřeli do kytar, pořádné tempo všemu dodal Jiří Pátek za bicí soupravou, Vladimír „Savec“ Šťástka rozjel naplno basové melodie – silný hudební zážitek! Ani nesourodé hlasitosti mikrofonů ke konci hudebního setu fanouškům nevadily. Každý mohl vidět, co je to ta Známka punku.

Poslechněte si píseň Známka punku

Tři sestry přilákaly davy
Ani druhý koncertní den nepolevil v obsazení, právě naopak. Už po poledni byl Džbán narvaný lidmi, kteří se těšili především na víkendovou hvězdu – Tři sestry. „Pogo punk“ kapela NVÚ pustila do přítomných několik tvrdších songů, vynikal především nezkrotný zpěvák Štěpán „Makeba“ Málek. Energie prýštila do všech stran, solidní baskytara Lukáše Havránka vynikla například v písních Hej vy! a Anarchistická lidová.
Se svou hudební skupinou Doctor P.P. dorazil i Petr Pečený; přivezl několik veselých, rock’n’rollových songů jako Já mám vztek nebo Mám rád kofein. Ne poprvé se mu podařilo naladit publikum na punkrock ze Slaného – Totální nasazení. S prvními tóny úvodních Front se rozohnil kotel pod pódiem, při Činčile trsal každý druhý v areálu.

Poslechněte si Činčilu od Totálního nasazení

http://www.youtube.com/watch?v=bhOh7DQmGqQ

Klid před bouří představovalo téměř hodinové vystoupení „pornofolkového krále“ Záviše. Posledním předskokanem Sester byla příbramská banda E!E. Vystoupila bez hlavního zpěváka Bořka Řehoře, který právě obývá pražskou motolskou nemocnici. Jeho post nahradil Petr Bakalerov a šlo mu to dobře. Zazněly tradiční Poslouchej nebo Nic novýho nerozjíždět.

Čtyři sestry, Karl i Egon
Tři sestry
pojaly své 24. narozeniny velkolepě. Na všechno došlo: areálem zněly klasické „sesterské“ odrhovačky i méně známé starší písně, Veronika „Supice“ Borovková zahrála skvělé sólo na harmoniku v písni Dederon; přišla spousta hostů a pivo z pódiového výčepu teklo proudem.
Podle zvěstí opravdu dorazil i Karl a Egon v podání Milana Šteindlera a Davida Vávry, a jak to umí jen oni, prosvištěli s příchozími nějaká německá slovíčka. Čtvrtá sestra, oštěpařská šampiónka Barbora Špotáková, Sestrám také popřála, a chvíli si s Fanánkem i zazpívala.

Poslechněte si Čtvrtou sestru

Tři sestry 24 let – Open-Air 2009
15. – 16. 5. 2009, Praha, koupaliště Džbán