Nadprůměrná porce černého humoru


Svůdný Brad Pitt, charakterní George Clooney a nadprůměrně schopní agenti CIA. Tak na to všechno ve filmu Po přečtení spalte zapomeňte! Bratři Coenové natočili neotřelou komedii, která vám zaručeně zamotá hlavu. Místy možná až moc.

Joel a Ethan Coenovi se zřejmě po oscarovém snímku Tahle země není pro starý rozhodli dát si od vážných věcí pauzu. Další chod událostí si lze snadno představit. Zavolali svým starým známým, Georgeovi Cloonymu a Frances McDormand (George hrál v jejich filmu Bratříčku, kde jsi?, Frances v Muži, který nebyl) a oznámili jim, že by rádi natočili ulítlou komedii. George zvedl telefon a zavolal Bradu Pittovi (Dannyho parťáci) a ten následně přizval Tildu Swinton (ta s ním hrála v Podivuhodném případu Benjamina Buttona). Ústřední pětici doplnil ještě John Malkovich a natáčení černé komedie, utahující si z akčních filmů, mohlo začít.

Všichni jsou tu vyšinutí
Všichni hlavní hrdinové jsou svým způsobem potrhlí, přihlouplí nebo jinak vyšinutí. Příběh začíná u čerstvě vyhozeného agenta CIA (John Malkovich), který se rozhodne sepsat paměti. Ty se shodou okolností dostanou do rukou dvou zaměstnanců fitnesscentra toužících po penězích a dobrodružství. Brad Pitt a  Frances McDormand po nahlédnutí do materiálů usoudí, že se jedná o důležité informace, a rozhodnou se bývalého agenta vydírat. Situace Johna Malkoviche je o to složitější, že mu jeho žena (Tilda Swinton) zahýbá s rodinným přítelem a policistou v jedné osobě (George Clooney). Ženatý muž zákona má ale další choutky, a tak se zaplétá i s vyděračkou z fitnesscentra (Frances McDormand). Do všeho navíc začnou zasahovat agenti CIA, kteří se snaží vypátrat, co že to vlastně má za lubem jejich bývalý agent a jeho podivní vyděrači. Osudy všech se stále více proplétají, a divák náhle zjišťuje, že vlastně neví, kde se ztratil.

Film na více použití
Vtipné na celém je kromě absurdních situací především to, že se v příběhu ztrácejí i ústřední postavy, zvláště pak agenti CIA. Permanentně netuší, co se děje, a tak jen vyčkávají a maskují stopy po zločinech, které hlavní hrdinové páchají. To, že špióni CIA nebudou tak bystří a vševědoucí, jak bývá v klasických kriminálkách zvykem, naznačily už první minuty filmu, kdy na plátno přichází agent v podání Davida Rasche. Můžete si ho pamatovat z komediálního seriálu Sledge Hammer, policajt s.r.o., ve kterém hrál hlavního hrdinu.

 Ve filmu není nouze o „hlášky“ (Russians?, Report back to me when it makes sense. – Rusové? Dejte mi vědět, až to bude dávat smysl). Ty vrcholí v závěrečné cynické scéně, u které se jistě pobaví nejen všichni odpůrci filmových postav neomylných mužů zákona. 

Záporem filmu je velký počet postav. Osudy záletné manželky Johna Malkoviche, stejně jako ženy George Clooneyho jednoduše vyšumí. Diváci si navíc k jednotlivým charakterům nevytvoří tak silný vztah, jak by tomu bývá u filmu s méně hrdiny. I tak se ale jedná o zábavnou komedii, která díky hvězdnému obsazení pobaví i jiný druh diváků než jen skalní příznivce černého humoru. Ještě malé upozornění. Po shlédnutí film určitě nepalte, mnoho zápletek vás pobaví ještě víc při jeho druhém sledování.

Po přečtení spalte (Burn After Reading)
USA, 2008, české titulky
Režie: Joel Coen, Ethan Coen
Hrají: George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton, Frances McDormand, Brad Pitt, Richard Jenkins, J. K. Simmons, David Rasche, Olek Krupa, Jeffrey DeMunn, Crystal Bock, Dermot Mulroney
Česká premiéra 15. ledna 2009