Napřed těhotenství, pak láska. Jennifer Lopez má Záložní plán


Ona potká Jeho a po mnoha více či méně vtipných peripetiích se divákovi dostane kýženého ujištění, že pravá láska hory přenáší. Lze vůbec ještě něco jiného v žánru romantické komedie vymyslet? Přesto se na plátnech s železnou pravidelností objevují nové variace téhož. Mezi ty poslední patří Záložní plán režiséra Alana Poula.

Zoe (Jennifer Lopez) je téměř čtyřicetiletá žena, která nemůže najít pravého partnera pro život, proto začne realizovat svůj „záložní plán“: J-Lo a její filmový hrdina Stannechá se uměle oplodnit a rozhodne se vytvořit rodinu bez ohledu na nespolehlivé mužské pokolení. Co ale čert nechtěl, právě po cestě z onoho zázraku moderní medicíny potkává muže snů. Napřed ji naštve, pak okouzlí, pak se vše zkomplikuje těhotenstvím… a nakonec? Hádejte třikrát.

Vítejte v časopise Dům a zahrada
Motiv hlavní hrdinky coby těhotné ženy už tu, doprovázen zájmem veřejnosti i kritiky, před nedávnem proběhl – byla to povedená komedie Juno (Juno – komedie nejen pro teenagery). Když přivřete oči, posunete hlavní hrdinku o dvacet let v čase, vyoperujete z filmu vtip a charisma Ellen Page a přimícháte prvoplánovou romantikou a záběry jako z katalogu „Dům a zahrada“, můžete Záložní plán připodobnit právě k tomuto tři roky starému snímku.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=WAyzwSZ2o48

Zoin „pan dokonalý“ jménem Stan (Alex O´Loughlin) se na plátně ukazuje o poznání méně než hlavní hrdinka, přesto jeho civilní herectví a neokoukaná tvář dodávají filmu tolik potřebnou šťávu. Jako dvojici jim to ale s Lopez příliš nefunguje. Co se týče fyzického komediantství, dokáže být J-Lo přesvědčivá a vtipná, aniž by sklouzla do trapnosti, když však dojde na jemné rozdíly ve výrazu či nedejbože hlasu, působí spíš jako třídní kráska, co dostala roli v místním divadle.

Vtipný buldočekUvěřitelnosti vzplanutí milenců nepomáhají ani přearanžované záběry. Jejich úkolem je sice podtrhovat romantiku, ve výsledku ale ještě více brání prostému a předvídatelnému příběhu zakotvit v realitě. Děj se tak tříští na sice hezké, ale ve finále od sebe odtržené vjemy typu „večeře v zahradě“ nebo „milování se mezi sýry“

Jak už to v podobných komediích bývá, i tady najdeme ty nejvtipnější momenty a nejživotnější postavy mimo hlavní dvojici. Motiv buldočka na kolečkách, domov důchodců, kde žije Zoyina svérázná babička, či debaty Stana s trojnásobným tatínkem na dětském hřišti patří k tomu lepšímu.
Záložní plán je nenáročnou komedií pro ty, kdo už slyší tikot biologických hodin, a na své si tu přijdou samozřejmě příznivci divy J-Lo, která tu dle komentářů fanoušků vypadá nejvíc sexy za svou dosavadní filmovou kariéru.

Záložní plán (The Backup Plan)
2010, USA, 106 minut, romantická komedie
Režie: Alan Poul
Hrají: Jennifer Lopez, Alex O´Loughin, Anthony Anderson a další
Přístupnost: do 12 let nevhodné
Premiéra v ČR: 17. června 2010