Navštivte Paradiso, klub, kde se snoubí sex, drogy a rock’n’roll

matoush

Amsterdam, město kanálů, úzkých, vysoko čnících domů a nevázané zábavy. Chcete si tady užít nočního života, ale protiví se vám uličky s červený lucernami? Chcete na chvíli utéct od všudypřítomného zápachu hořícího konopí? Potom není nic snazšího než zapadnout do některého z početných hudebních klubů. Koule.cz vám v tomto týdnu nabídne průvodce po pětici nejzajímavějších, nejoriginálnějších a nejlepších klubů nizozemské metropole.

Neexistuje lepší výchozí bod než Paradiso. Klub Paradiso vznikl v roce 1968 přestavbou kostela v ulici Weteringschans, poblíž náměstí Leidseplein. Brzy se stal Mekkou mládeže, což v Nizozemsku šedesátých let znamenalo především hippies. A kde byli hippies, tam byly i drogy. Traduje se, že pokud jste si v Paradisu té doby objednali sklenici vody, barman vám automaticky přibalil dávku speedu.

Slavní Rolling Stones tu natáčeli Stripped
Nebyly to však jen drogové večírky, které z klubu Paradiso udělaly pojem, jakým dnes je. „Byl tu každý, kdo za posledních čtyřicet let v muzice něco dokázal,“ chlubí se barman. „Hráli tu Sex Pistols a v pětadevadesátém tu měli dva večery Rolling Stones. Ten druhý večer nahráli většinu desky Stripped. A Keith Richards dokonce řekl, že ty dva večery byly to nejlepší v historii kapely.“

Podívejte se na Rolling Stones v klubu Paradiso

http://www.youtube.com/watch?v=TUkfLjcy0ac

I dnes se na prknech Paradisa vyskytují megahvězdy. Byli tu například Emilíana Torrini nebo Amy Winehouse. Na Amy nemají právě pěkné vzpomínky. „Kolega, který jí nosil pití, jí dodnes nemůže přijít na jméno,“ říká barman. „Pořád si na něco stěžovala a nakonec vylila vodku za 150 eur do záchodu.“

Podívejte se na Emilíanu Torrini v Paradisu

http://www.youtube.com/watch?v=icf6G5qlu8U&feature=PlayList&p=5ADC89FFB6BCAD6F&playnext=1&playnext_from=PL&index=23

Pivo Heineken si dáte za 4,50 eura
Když do Paradisa vstoupíte, připadáte si trochu jako v oblastním divadle. Ve foyer je obrovský lustr a masivní mramorové schodiště, které vede k „malému sálu.“ Ten má trošku kuriózní atmosféru – při koncertu stojíte na vrzajících parketách, zdi jsou bílé a strop zdobí secesní štuk. Pokud jste někdy byli na vesnické diskotéce v sále hospody v nějaké horní dolní, malý sál Paradisa vám ji stoprocentně evokuje. Velký sál (někdejší hlavní loď kostela) se od průměrného klubu liší pouze nebývale vysokým stropem a lomenými gotickými okny.

K dobré muzice patří samozřejmě dobré pití. Co si tu dát? Nečekejte nějak bohatý nápojový lístek, podávají zde pivo Heineken a asi osm druhů tvrdého alkoholu. A věřte, že se tu neopijete; alespoň s průměrným příjmem ne. Heineken vám natočí do malého plastového kelímku a řeknou si o 4,50 eura, panák tvrdého alkoholu se pohybuje od 8 eur výš. Pít tam, kde popíjeli Rolling Stones, to prostě něco stojí.

Název: Paradiso
Adresa: Weteringschans 6, Amsterodam
Vstupné: od 6 eur (+ 3,50 eura za povinnou měsíční registraci)
Web: www.paradiso.nl