Nejistý vztah s osamělým romantikem Jamesem Blakem

ondrejbambas

Moderní romantik James Blake, který před dvěma lety překvapil deskou s coververzí písničky Limit To Your Love od kanadské písničkářky Feist, vydává novinku Overgrown. I ta je minimalistická a emocionálně vyhrocená, přesto by i díky odkazům k popu 80. let mohla zaujmout širší publikum.

James Blake je osamělý minesengr putující moderním světem. Nedlouho po vystudování hudební školy se mu podařilo obohatit britskou hudbu o netradiční propojení ambientního popu s klavírem a minimalistické elektroniky s dubstepovými a R&B odkazy (poslechněte si hit Limit To Your Love), teď měl před sebou těžký úkol – obhájit řadovou desku číslo dvě, již podle jeho slov do velké míry ovlivnil milostný vztah.

Overgrown (tedy zarostlý, ale také přerostlý, ve smyslu přerostlého dítěte) nese jméno podle titulní skladby a neodkazuje k osobě zpěváka, nýbrž k jeho okolí, od nějž Blake vnímá tlak. Jenomže samotný písničkář, alespoň soudě podle jeho citace před vydáním alba, povyrostl. “Od minulé desky z roku 2011 se událo hodně, potkal jsem nové lidi, zažil turné. A o tom všem v nových písničkách mluvím. Myslím, že po hudební i textové stránce se mi podařilo najít jiný způsob vyjadřování,“ řekl v únoru, kdy představoval singl Retrograde.

Poslechněte si Jamese v YouRadiu

Hledání nových vyjadřovacích cest vzal opravdu zodpovědně, k malé spolupráci si navíc přizval Briana Ena a rappera a producenta RZA. V případě druhého jmenovaného a jeho hostování ve skladbě Take a Fall For Me je ale výsledek rozpačitý; RZAův básnický přednes volně přecházející v rap za doprovodu Blakeova piana se spolu s vokály a samply v pozadí do křehkého konceptu alba příliš nehodí a spíše ho narušují.

Blakeovy skladby v sobě tentokrát nesou daleko víc prvků gospelu a odkazů na popové balady osmdesátých let: připomenou je skvělé To the Last a Overgrown. To neintenzivnější doplňuje na desce první oficiální singl Retrograde; spolu s I Am Sold přesně vystihují náladu nejistého vztahu, o níž Angličan zpívá.

James Blake samozřejmě není jediný downtempový písničkář, často k němu bývá přirovnáván Jamie Woon, jehož na desce může připomenout píseň Digital Lion. Naopak Voyeur nenápadně pokukuje do kuchyně producentu Burialovi. V případě Blakeovy desky Overgrown ale tahle inspirace ani trochu nevadí.

James Blake - OvergrownJeho hlavními zbraněmi jsou totiž, jak se na Overgrown ukazuje, velký talent, pokora a pečlivost, s níž k přípravě jednotlivých skladeb přistoupil. Výsledkem jejich použití je deska, která zvukově i atmosféricky navazuje na debut, na rozdíl od něj ale zní kompaktněji a současněji.

James Blake – Overgrown
Vydavatelství: Polydor
Celkový čas: 39:22
Seznam skladeb: Ovegrown, I am Sold, Life Round Here, Take a Fall For Me (feat. RZA), Retrograde, DLM, Digital Lion, Voyeur, To the Last, Our Love Comes Back

Témata: