Nejvíce nominací na cenu Oscar získal muzikál La La Land

Redakce

Nejvíce nominací na prestižní filmového ceny Oscar za rok 2016 získal romantický muzikál La La Land, který před dvěma týdny ovládl i letošní ceny Zlatý glóbus. Snímek mladého režiséra Damiena Chazela se o cenu Oscar utká ve 14 kategoriích.

Počtem nominací La La Land dotáhl historický rekord velkofilmu Titanic z roku 1997 a snímku Vše o Evě z roku 1950. Muzikál La La Land má šanci získat zlatou sošku Oscara mimo jiné za nejlepší film, nejlepší hudbu i nejlepší režii.

Také jeho protagonisté Emma Stone a Ryan Gosling mohou získat letošní cenu americké filmové akademie. O nejlepší film se La La Land utká se sci-fi snímkem Příchozí, který má celkem osm nominací, dramatem Mela Gibsona z druhé světové války Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny či se zmodernizovaným westernem Hell or High Water, v němž zní hudba Nicka Cavea.

Na nejlepší film byly nominovány i snímky Místo u moře, Skrytá čísla, Lion, Moonlight a Fences. Na rozdíl od předchozích dvou ročníků filmových cen, kdy byli organizátoři kritizování za „příliš bílé Oscary“, jsou letos mezi nominovanými na hlavní ceny například černošský začínající režisér Barry Jenkins za snímek Moonlight, který vypráví o životě mladého homosexuála tmavé pleti v USA, nebo herec Denzel Washington za výkon v hlavní roli ve filmu Fences.

O Oscara pro nejlepšího herce se Washington utká s Caseym Affleckem, Andrewem Garfieldem, Ryanem Goslingem a Viggem Mortensenem. Na nejlepší herečku v hlavní roli byly nominovány Isabelle Huppert, Ruth Negga, Natalie Portman, Emma Stone a Meryl Streep, která tak dosáhla historického rekordu v počtu nominací pro herečku.

 

Viděli jsme La la land. Jaké to je?

Nejvíc nominací na Zlatou malinu má Zoolander 2. Jak jsou na tom ostatní?

 

Témata:,