Nikdy nelíbej cizí muže. Ani v Sexu ve městě

Hana-Slivova

Dva roky uplynuly od chvíle, kdy Carrie Bradshaw (to je ta spisovatelka a novinářka, co ví hodně o sexu, ale nebojí se zeptat) dostala k oltáři svého "pana Božského". Stále ho miluje, ale co by to bylo za lásku, kdyby ji čas od času nebylo třeba vyvážit časem pro sebe? Pokračování populárního filmu Sex ve městě je - stejně jako jeho hlavní hrdinky - starší, trochu víc poučuje a ne pokaždé se mu daří glosovat svět jako v době, když Carrie svého manžela teprve naháněla. Hlavu si u něj ale vyčistíte stejně dobře jako dřív.

Všude dobře, doma nejlépe. Na manželství je třeba pracovat. Děti jsou poklad, ale nehodí se pro každého. A skvělý sex můžete mít stejně tak na Blízkém východě, jako doma za barákem.
Někdo si tyhle velké pravdy uvědomí při očistné chůzi po kopcích, jiný k tomu potřebuje výlet první třídou do luxusního hotelu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Stejně jako hrdinky populárního Sexu ve městě, seriálu, jehož druhé filmové zpracování jde právě do kin.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=X5-aOpznm44

Sex ve městě byl vždycky tak trochu jako pohádka pro dospělé. Manhattanské byty, šaty z letní kolekce Prada, nóbl večírky a veselé obědy s kámoškami v době, kdy vás šéf nepustí z práce ani na krok. Věci a zážitky, o kterých víte, že je nikdy nedostanete a neprožijete, a proto si je docela rádi a bez závisti prohlížíte alespoň přes obrazovku. Konec konců, řada Carrieniných myšlenek o partnerství a životě se dá lehce vztáhnout i na náš "obyčejný" středoevropský život.
Carrie chodí do svého starého bytu. I za šatníkem.Na to sází i Sex ve městě 2 režiséra Michaela Patricka Kinga. Jeho hlavní hrdinky – Carrie (S. J. Parker), Samantha (K. Cattrall), Miranda (C. Nixon) a Charlotte (K. Davis) se tak trochu plácají ve svých životech – ostatně, kdo z nás se někdy neplácal?
Carrie je dva roky vdaná za pana Božského (Ch. Noth), nelíbí se jí ale, že s ní její drahý nechce dál obrážet večírky a raději si po práci hodí nohy na designovou domácí pohovku. Kam se podělo jiskření? Najde ho Carrie ve svém starém bytě nebo u večeře s bývalým?
Právnička Miranda permanentně nestíhá besídky svého syna a v zaměstnání snů, které jí ovšem bere všechen čas, ji trápí šéf-macho, jenž nikdy nedocení Mirandiny kvality. Dá Miranda výpověď?
Charlotte miluje svoje dvě holčičky, ale žárlí na irskou chůvu, která nenosí podprsenku a muži v parku se z ní mohou zbláznit. Podezírá Charlotte chůvu právem, že spí s jejím mužem ?
A Samantha se všemožně snaží oblafnout svoje stárnoucí tělo, jemuž namlouvá, že právě oslavilo pětatřicátiny. Sbalí Samantha stejný počet mužů jako dřív?  

Soutěžte se Sexem ve městě 2 a přečtěte si speciál

Úžas z hotelového pokojeLáska na několik způsobů
Všechny tyhle starosti má alespoň částěčně vyřešit výlet do luxusního resortu v Abú Zabí, kam Samanthu a její kamarádky zavedou obchody (a zálusk jednoho arabského filmového producenta).
Exotika all inclusive vypadá slibně, Charlotte ale myšlenky na nevěru manžela zahnat nedokáže ani ve chvíli, kdy sedí na velbloudu a zápasí s horkem pouště.
Carrie se zase na trhu uprostřed stánků s kořením přimotá do cesty dávná láska. Jeden společný večer pak zmatené ženě ukáže, jaký směr je pro ni ten správný, divákům vysvětlí, proč měli v čaospisu New Yorker pravdu, když k recenzi spisovatelčiny nové knihy o manželství přidali karikaturu se zalepenými ústy, a pana Božského inspiruje k určení partnerských pravidel.
Zatímco ale večer s dávnou láskou nahlodá jenom Carrie, Samanthino místní povyražení zavaří i všem ostatním kamarádkám. Sex ve městě 2 totiž nezapomíná ani na souboj dvou odlišných kultur a zvyků. A také tužeb, které ale, jak se ukáže, jsou všude na světě stejné.

Kamarádky na pouštiFilm zestárl
Ne, Sex ve městě 2 samozřejmě není jenom snůška pouček. Nebyla by to stará dobrá oblíbená značka, aby nenabídla i několik vážně vtipných a sympaticky nadsazených scén.

Jak Charlotte, Samantha a Miranda vypadaly v roce 1986, když je čerstvě přistěhovaná Carrie v New Yorku poznala? Vtipná je i gay svatba  Anthonyho, která se spíš než obřadu podobala bílému dortu ozdobenému živými labutěmi. Zábavné jsou i drobné role zpěvačky Miley Cyrus a herečky Penélope Cruz, Charlottina opilá moudra nebo  Samanthino všudypřítomné komentování mužů a lamentování nad menopauzou.

Sex ve městě viditelně zestárl a daleko víc než dřív se v něm více čí méně pateticky a vkusně probírají témata jako mateřství nebo registrované partnertství. Ti, kteří se do naleštěné vitrínky newyorských dobrodružství dívali rádi i před tím, ale zřejmě zklamaní nebudou. Pořád jsou to dvě hodiny světa, který – byť v lehce luxusnějším provedení – "řeší" problémy, jenž může mít třeba i vaše sousedka. Když je tedy neřešíte zrovna vy.   

Sex ve městě 2
USA/2010/romantická komedie
Režie: Michael Patrick King
Hrají: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, David Eigenber, Penélope Cruz, Miley Cyrus a další.  
Premiéra v ČR: 3. června 2010