Nominace na ceny Bafta ovládly filmy Most špiónů a Carol

Redakce

Nominace na letošní britské filmové ceny Bafta ovládly filmy Most špiónů a Carol. Oba získaly po devíti nominacích včetně těch nejvýznamnějších v kategoriích nejlepší film a nejlepší režisér. Oznámila to Britská akademie filmového a televizního umění (BAFTA).

Historické drama o špionáži během studené války může kromě ceny za nejlepší film a pro nejlepšího režiséra, v tomto případě Stevena Spielberga, proměnit také nominace v kategoriích nejlepší původní scénář, původní hudba, kamera, střih, výprava a zvuk. Mark Rylance je navíc nominován v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli.

Romantické drama Carol bylo nominováno na ocenění pro nejlepší film, nejlepší režii (Todd Haynes), adaptovaný scénář, kameru, výpravu, kostýmy a masky a účesy. Cate Blanchett je nominovaná v kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a Rooney Mara ve vedlejší roli.

Na seznamu nominovaných vynikají také filmy REVENANT Zmrtvýchvstání, který má osm nominací či Šílený Max: Zběsilá cesta se sedmi nominacemi. Snímky Brooklyn a Marťan posbíraly šest nominací a tvůrci hned tří filmů si mohou dělat naděje na získání prestižní ceny v pěti kategoriích. Jde o filmy Sázka na nejistotu, Dánská dívka a Ex Machina. Rekordně výdělečný sedmý díl Hvězdných válek s názvem Star Wars: Síla se probouzí dostal nominace ve čtyřech kategoriích.

Snímek REVENANT Zmrtvýchvstání má šanci dostat cenu BAFTA v hlavní kategorii pro nejlepší film i pro režiséra Alejandro Iňárritua. Leonardo DiCaprio, který ve snímku ztvárnil roli lovce Hugha Glasse, byl nominován na cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Konkurovat mu tu bude například i Matt Damon z filmu Marťan. Z nominovaných filmů figurují v hlavní kategorii nejlepší film ještě snímky Sázka na nejistotu a Spotlight.

O ceny BAFTA se může ucházet jakýkoli film, který běžel příslušný rok v britských kinech. Podobně jako americké Zlaté glóby jsou považovány za předzvěst Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd. Neplatí to ovšem pokaždé: loni získal cenu BAFTA pro nejlepší film i nejlepšího režiséra (Richarda Linklatera) a další tři ocenění časosběrný snímek Chlapectví, který ale poté na Oscarech obdržel jen ocenění pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, Patricii Arquette. Slavnostní udílení letošních cen BAFTA se uskuteční 14. února v Královské opeře v londýnském Covent Garden.

Na Zlatých glóbech uspěl Leonardo DiCaprio, vysloužil si potlesk vestoje

Alena Mihulová získala cenu za Domácí péči na festivalu v Palm Springs!

Témata:,