Fortune Chrise Browna smrdí jako zakouřená hospoda

KatarínaStraková

Jsou umělci, kterým prostě shůry bylo dáno. Freddie Mercury, Michael Jackson, Amy Winehouse, z těch současných třeba Adele, James Blake nebo Clare Maguire. A pak je tu Chris Brown, který takovou kliku neměl. Jeho nové album Fortune to dokazuje více než jasně.

Kolik Chrisu Brownovi Bůh ubral na talentu, tolik mu přidal na sebevědomí. Vydat pět průměrných až podprůměrných desek, to chce skutečnou odvahu. U nové desky Fortune by se přitom dalo čekat, že vzhledem k několikanásobnému odložení vydání bude její kvalita o něco vyšší. Těžko si představit, jak moc špatné by album bylo loni v září, kdy se mělo původně objevit v prodeji.

Název Fortune zjevně není přesmyčkou slov „for“ a „tune“. Melodie písním totiž buď úplně chybí anebo jsou tak překombinované, že samotné slovo „melodie“ je pro ně příliš honosné. S ohledem na to by se však další Brownova nešťastná studiovka měla jmenovat No Fortune. Nebo ještě lépe, Scrap.

Poslechněte si nového Chrise Browna v YouRadiu

Please Don’t Judge Me, prosí Chris svým beznadějně uzoučkým hláskem v jedné z písniček. Nesuďme, abychom nebyli souzeni. Jenomže tenhle třiadvacetiletý uměle vypreparovaný zpěvák je ve své disciplíně zoufale slabý. Hned v úvodní Turn Up The Music se stihne zadýchat a až do závěrečné Trumpet Lights ho slyšitelně píchá v boku.

Přitom zrovna poslední song skrývá potenciál na líbivý hit. Netradiční zvuk trumpet by na posluchače mohl perfektně fungovat, nebýt toho, že Brown úplně zbytečně tlačí do jednoho momentu několik nástrojů, které k sobě zvukově vůbec nepasují a ve vzájemné souhře zní spíš jako velký rámus než jako hudba.

http://www.youtube.com/watch?v=G0_7i6DtrVk

Podobný případ se opakuje také například v písni Stuck On Stupid, kterou uvádí decentní pianko. Kdyby byl autor zůstal u něj, mohlo by snad jít o takový světlý bod. Jenomže hesla „v jednoduchosti je krása“ se Brown nedrží ani omylem, místo toho na sebe neustále vrství rádoby košaté melodie, čímž způsobí tak maximálně fyzickou nevolnost.

Zpěv prostě není obor, kterému by se Brown měl věnovat, to dokazuje celkem ve čtrnácti skladbách. Právě v písni Turn Up The Music se zdá, že si za svůj pěvecký vzor ne zrovna vkusně vybral Zaca Efrona, a v duchu kýčovité americké trilogie High School Musical posluchače s úsměvem veze až do konce.

Chris Brown - FortunePoslech Brownovy novinky je asi jako několikahodinový pobyt v zakouřené putyce čtvrté cenové. Smrdí. A tím smradem během chvilky nasáknete i vy. Jenže na rozdíl od Fortune hospodský smrad můžete okamžitě vyprat.

Chris Brown – Fortune
Vydavatelství:
 Sony Music
Seznam skladeb: Turn Up The Music, Bassline, Till I Die, Mirage, Don’t Judge Me, 2012, Biggest Fan, Sweet Love, Strip, Stuck On Stupid, 4Years Old, Party Hard / Cadillac, Don’t Wake Me Up, Trumpet Lights

Témata:,