Nový hudební projekt Music Cluster


V sobotu 13.10.2012 spatřil světlo světa nový projekt Music Cluster. Tento hudební projekt umožňuje mladým skupinám či jednotlivcům sehnat peníze na jimi určenou věc formou crowdfundingu, což je způsob získávání peněz formou sbírky, tato forma je v zahraničí velice populární. Crowdfundingové stránky a projekty tam rostou jako houby po dešti a už i u nás se jich pár objevilo. Music Cluster je však prvním, ryze českým projektem, zaměřeným výrazně na oblast hudebního průmyslu.

V čem spočívá princip sbírek a jak je realizován v Music Clusteru? Na začátku je plán, na který jsou třeba sehnat finance. Tento plán se představí Music Clusteru, který se rozhodne, zda ho podpoří a zda je pro kapelu v daný moment vhodný. Není zde tedy možnost, že by projekty zakládaly samy kapely a neprocházely tak kontrolou a web by poté byl zahlcen přemírou alternativ. Základním faktorem pro zařazení do projektu je šance na úspěšné splnění vytýčeného cíle. Projektem může být cokoliv, co kapela v daný moment potřebuje – natočení singlu, klipu nebo celé desky, nákup hudebních nástrojů nebo třeba i jen propagačních materiálů.

Přispívat se může předvolenými částkami, za které kapely svým „sponzorům“ nabízejí protiplnění. Může jít o zaslání podpisové karty, věnovaného CD, natočení spotu, zahrání na firemní akci a dalšího, co si kapela dokáže vymyslet, záleží jen na její kreativitě.

Pokud je sbírka ukončena a není vybraná cílová částka, existuje několik možností. Buď si kapela zbytek doplatí ze svého a projekt realizuje nebo z vybraných peněz realizuje nějaký alternativní plán. Vy jako přispěvatel si můžete vybrat, zda chcete zaslanou částku vrátit zpět v případě, že se finance na daný projekt nezískají či zda váš příspěvek zůstane kapele a bude použit na jiný plán, o kterém budete samozřejmě informováni. Peníze nejsou vráceny zpět v případě, že jste si již vybrali plnění – např. stáhli track, video nebo obdrželi CD. 

Patrony projektu jsou odborníci z různých odvětví, od ostřílených muzikantů, producentů nebo vydavatelů až po specialisty na marketing a sponzoring. To zaručuje kvalitní a profesionální služby s moderním a plně vybaveným zázemím, kde je možné ukončený projekt pod tímto odborným vedením navíc i realizovat. Music Cluster samozřejmě dohlédne na to, aby byly peníze skutečně na danou věc využity a nebyly nijak zpronevěřeny.

Jedním z pilotních projektů je i natočení klipu pro kapelu Magnetikum. Tato kapela pochází z Prahy, kde také nejčastěji koncertuje. Jde o mladou kapelu, která na hudební scéně působí od roku 2008. V roce 2011 natočila desku s názvem Výzva a klip k pilotnímu singlu Facebook, který nyní můžete vidět i ve vysílání na hudební stanici TV Óčko. Pomocí Music Clusteru chce kapela získat finance na klip pro svůj druhý singl s názvem Nová trasa. Více informací nejen o kapele Magnetikum, ale i o celém projektu Music Cluster najdete zde: www.musiccluster.cz