Olda Krejčoves – je to důvod…

Milan-Janecek

Olda Krejčoves je jedním z našich nejlepších kytaristů. Působí v kapelách Monkey Business a Stability. V minulosti hrál třeba v Koller bandu, Puse nebo Pan Pot. V současné době je na vánočním turné s Monkey Business, natáčí s nimi nové album a nedávno mu vyšla první sólová deska. Je to důvod k rozhovoru.

Odehráli jste v Lucerně vánoční koncert. Měl jsem pocit, že se to natáčelo. Vyjde z tohoto koncertu DVD a případně kdy ho můžeme očekávat?
Ano, natáčelo. Bude to poslední třetina z klipu na novou píseň Who Killed My Libido, kterou jsme hráli jako první na koncertě. Samo sebou, jestli bude někdy další DVD, tak materiál je k použití třeba do speciálu.

Jako host s vámi vystoupil legendární zpěvák a basista Glenn Hughes, bývalý člen Deep Purple a Black Sabbath. Jaký to byl pocit, být s ním na podiu? A docela mě dostala písnička Video Killed the Radio Star. Čí to byl nápad, zahrát zrovna tuhle „šílenost“?
Bylo to úžasné. Takovouhle ryzí energii a nasazení má málokdo. Podpořil nás úplně všechny a zvedl nás z bačkor. Hráli jsme dvě písně, Soul Mover a Love Communion z jeho nové desky F.U.N.K. a k tomu cover od Buggles Video Killed the Radio Star, to jsme našli na youtube.

Prý chystáte s Monkey Business novou desku. Jaká bude? Bude tam nějaký posun do jiných stylů? A kdy se na ni můžeme těšit?
Deska by měla vyjít v polovině února 2009, bude se jmenovat Twilight of Jesters a na posun se neptejte, počkejte, až to uslyšíte a posoudíte. Pro mě je to posun směrem dopředu a škatulku neřeším.

Předpokládám, že se na vaší nové desce objeví i Glenn, když už je tady. Budou tam i nějací další hosté?
Ano, Glenn už je natočený, dále tam budou zpěv Ashley Slater z Freak Power, foukačka Ondřej Konrád, Vlasta Třešnák, saxofon M. Surka a housle Vláďa Klánský.

Loni jste hráli v Argentině, chystáte další dobývání jihoamerického kontinentu?
Záleží na pořadateli, na dětech – jestli se zrovna nenarodí – a samozřejmě na manažerovi, který musí být rychlejší než jeho motorka… Ale když se na to podívám zpětně, tak to byl parádní výlet.

Nedávno jste vydal svoji sólovou desku Okrej – Je to důvod. Určitě se vás na to ptala už spousta lidí, ale co byl důvod?
Snil jsem o autorské desce už dlouho. S Pan Pot se mi to skoro povedlo, ale pak Petr Janda album nevydal. Mám písniček spoustu a měl jsem pocit, že některé by si to zasloužily. Nakonec jsem se do toho pustil a díky Indies, kteří to zaštítili, to dotáhl do konce.

Na desce se vystřídala spousta hostů. Nepřemýšlel jste o tom, že by ji nahrála jedna ustálená sestava?
To bych chtěl. Ještě jsem ale neměl štěstí dát dohromady partu muzikantů, kteří si rozumějí a navíc za to umějí vzít.

Budete album prezentovat i koncertně, nebo se jedná o čistě studiový počin?
Určitě bych chtěl podpořit desku živě. Jak říkám, najít muzikanty a hurá na to! Snad příští rok. Dávám dohromady kapelu a pak uvidíme…

Máte ještě další kapelu Stability, kde i zpíváte. Chystáte s ní natáčení alba nebo koncerty?
Se Stability je to těžké. Strašně bych chtěl něco nahrát. Problém je ale v tom, že Míra, Honza a Roman jsou velmi vytíženi jinými kapelami nebo prací. Proto jsem si řekl, že už nechci čekat, až budou mít čas, a pracoval jsem na autorském albu.

Za svou kariéru jste už hrál s mnoha zajímavými lidmi ze světové špičky. Je mezi nimi někdo, kdo vás nějak ovlivnil?
Spíš asi není nikdo, kdo by mě neovlivnil… Když máte štěstí, a jsou kolem příjemní lidé a muzikanti, tak je ovlivňování to nejdůležitější, co vás posunuje dopředu.